woensdag 11 juli 2007

Topless zonnen in Tel Aviv (Emma Blijdenstein)

Na deze houd ik op, en moeten jullie verdere columns van Emma Blijdenstein maar op Planet bekijken, voor ik ruzie krijg over de copyright...
 
Topless zonnen zou voor mij uiteraard mogen, maar over het algemeen vond ik het een verademing dat Israël (nog?) niet zo oversext is als Nederland, waar je op elke straathoek reklame posters ziet met blote borsten en billen...
 
In Israël zag ik welgeteld (Een man valt zoiets op!) één grote poster van een vrouw in ondergoed, en dat was op de ruit van een lingeriewinkel in Rechovot.
 
Wouter
 

Topless zonnen in Tel Aviv
Topless zonnen in Tel Aviv
Gepubliceerd op woensdag 09 augustus 2006
- COLUMN -

Het is misschien moeilijk voor te stellen. Maar tussen al het oorlogsgehannes in, doen veel Israëliërs hard hun best om van de zomer te genieten. Misschien wel harder dan normaal. De stranden in Tel Aviv liggen boordevol. In bars wordt vrolijk gedronken. Ik heb het hier vaker gemerkt en denk dat het een soort overlevingsstrategie is.

Een van de populairste stranden is Herzelia Beach, net ten noorden van Tel Aviv. Een hotspot voor surfers en zonaanbidders. Maar ook de locatie van een vreemd fenomeen.

Terwijl de meeste Israëliërs bang zijn voor bommen en raketten, is een groot deel van de bevolking als de dood voor nog iets heel anders, namelijk bloot.

Half ontklede staat
Herzelia Beach is een breed wit strand. De Middellandse Zee kabbelt er rustig tegenaan. Maar kijk je naar het zuiden, dan zie je opeens een groot zwart gordijn, dat de rest van het strand aan het oog onttrekt.

Het canvas scheidt twee stukken stand. Het noordelijke is voor de seculiere zonaanbidders, het zuidelijke voor de religieuzen.

Herzelia Beach is niet het enige strand met dergelijke faciliteiten. Op een aantal plekken langs de Israëlische kust wordt er rekening gehouden met de wensen van Godvrezende landgenoten. Religieuze joden vinden het namelijk not done dat mannen en vrouwen een strand delen. Religieuze stranden hebben afwisselend mannen- en vrouwen dagen. Zo hoeven de beide seksen elkaar niet in half ontklede staat in de golven aan te treffen.

De rest van de samenleving vormt daarbij natuurlijk wel een probleem. Want daar wordt wel vrolijk in bikini's rondgestapt. Vandaar het gordijn. Nu is het geen compleet betrouwbare methode. Met een beetje wind flappert de afscheiding onzedelijk heen en weer. Ook loopt het maar een tiental meters de zee in.

Verboden vrucht
Op zaterdagen zijn er, in verband met de Sjabbat, geen religieuze joden op het strand. Bikini's mogen er dan aan beide zijdes vertoeven. De volgende dag, zondag, is in Herzelia echter de mannendag. Maar het is ook de favoriete stranddag van de dan meestal niet werkende expats.

Een jaar geleden togen twee niet nader te noemen Nederlandsen naar Herzelia Beach. In Israël wordt er, buiten een enkele toeriste om, eigenlijk nooit topless gezond. Je wilt de opdringerigheid van Israëlische mannen niet nog meer stimuleren, is de gedachte.

Maar op deze eerste werkdag van de week was het strand uitgestorven. Het gordijn was stevig dichtgetrokken en de twee besloten het erop te wagen. Ze lagen nog niet zo lang toen ze van verre een fluitje hoorden. Een bezwete strandwacht kwam door het rulle zand aangestapt. Bovenstukjes werden gegrepen. Wat is het probleem? De strandwacht keek boos en gebaarde dat dit toch wel duidelijk moest zijn.

Hij had van de andere kant klachten gekregen. Wat bleek: Bruuske zwemmers waren vanuit de zee gestoord door het onvoorstelbaar zondige aanzicht van blote vrouwelijke bovenlijven.

De confrontatie met de verboden vrucht was voor de religieuzen zo beledigend geweest, dat ze er hun life guard op af hadden gestuurd. De Nederlandsen hebben uiteindelijk even gedaan alsof ze zich bedekten. Maar vonden het uiteindelijk te grappig om het bovenlijf lang verborgen te houden.

De Uitkrant van Tel Aviv beschrijft het fenomeen. En heeft en passant een goeie suggestie. Als je topless wilt zonnen, kun je dat als vrouw zelfs het beste op de religieuze stranden doen. Dan wel op vrouwendagen natuurlijk. De kans dat je daar door wat voor een man dan ook wordt lastig gevallen is nihil, jubelt het tijdschrift: "A brilliant opportunity to sun-bake topless!"

Emma Blijdenstein

© 2006 Planet Internet

1 opmerking:

  1. Ik kwam er zojuist pas achter dat Emma in augustus is gestopt met haar column, omdat ze uit Israël vertrekt!
    Haar laatste bijdrage staat hier.

    BeantwoordenVerwijderen