dinsdag 10 juli 2007

Vlees maakt de mensch agressief (met NVB Nieuwsbrief)

 
De meeste vegatariërs zijn sympathiek. Ik kan dat weten, want ik ben er één van. Wereldvreemd zijn we soms wel; zo is de NVB "verbijsterd" dat Kwik, Kwek en Kwak in een receptenbijlage van de Donald Duck vlees eten promoten. We mogen het betreuren, maar het hoeft ons niet te verbazen: afgezien van sex is niets menselijks onze eenden vreemd, en het Disney imperium blijft primair een grote boze (geld)wolf.
 
Tien jaar terug gebruikte de vleeslobby - wat meer voor de hand liggend - Obelix om vlees te promoten middels grote posters op Publex borden. De Klup maakte als antwoord een affiche met Panoramix die in een voedzaam vegetarisch toversoepje roerde, en plakte die op de Publexborden en electriciteitskastjes. De Publexborden-verzorger was not amused en kwam verhaal halen bij mij thuis in de Plakstraat, en ook de eigenaar van café-restaurant Pretzels bij mij op de hoek was woedend dat we onze dierlievende boodschap hadden geplakt op het electriciteitskastje waarop zijn gasten uitkeken. Wat wordt de mensch toch agressief van vlees eten....
 
Wouter
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Politici barbecueën zonder vlees

Op 5 juli organiseerden de NVB, Milieudefensie en Wakker Dier voor de derde keer de vegetarische Buitenhof Barbecue voor politici. De Buitenhof Barbecue is het dier- en milieuvriendelijke alternatief voor de Binnenhof Braai van de vleesindustrie. Onder andere ministers Cramer (Vrom) en Verburg (LNV), kamervoorzitster Verbeet, Femke Halsema (GroenLinks), Krista van Velzen (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Diederik Samsom (PvdA) kozen voor de vleesloze variant.

Commotie rondom Donald Duck-kookboekje

De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) is verbijsterd over een recent verschenen Donald Duck, waarin een advertentiebijlage met vleesrecepten is opgenomen.  De NVB overweegt een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

De recepten in het boekje worden geïllustreerd met strips, waarin Donald Duck en Kwik, Kwek en Kwak druk in de weer zijn met het bereiden van vleesgerechten. ''Wij betreuren de keuze van het Vleesinformatiepunt om de vleesconsumptie bij kinderen te stimuleren door een samenwerking aan te gaan met Donald Duck van Sanoma Uitgevers. Kinderen zijn ontvankelijk voor reclameboodschappen, die zijn verpakt als stripverhalen. Wij vinden het ongewenst dat jonge lezers van zo eenzijdig worden beïnvloed door de vleessector'' licht Vibeke Helder, directeur van de NVB, toe.

Voedselkeuze kan C02-uitstoot beperken


Een klimaatvriendelijke maaltijd zorgt voor 60 procent minder CO2-uitstoot dan een doorsnee maaltijd. Dit blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Per persoon kan jaarlijks 570 kilo CO2-uitstoot worden bespaard op de warme maaltijd. Dit is vergelijkbaar met 3000 kilometer autorijden, of bijna 4 jaar de was doen. Dierlijke producten zorgen voor de meeste C02. Daarna volgt voedsel dat wordt ingevlogen of dat in een verwarmde kas is geteeld.

1000ste vegapolis verzekerde

De eerste collectieve zorgverzekering ter wereld voor vegetariërs en vleesverlaters is een doorslaand succes. De Vegapolis is ontwikkeld door Stichting PreventiePolis en Agis Zorgverzekeringen. Sinds de introductie van deze polis in december vorig jaar hebben al 1.000 mensen gekozen voor de Vegapolis. Mevrouw Siem-Slegers uit Huizen werd deze week ingeschreven als 1000e verzekerde en kreeg uit handen van Ira Telkamp van Agis en Niko Koffeman van de Stichting PreventiePolis een feestelijk boeket en het boek Chique vegetarisch.

V-schijf

De V-schijf is eind 2004 ontwikkeld in samenwerking met Goede Waar & Co voor de bewuste consument die kiest voor lekker en gezond eten zonder vlees en vis.


 

Schadevergoeding voor serveren vlees in vliegtuig

 

KUALA LUMPUR – Vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines moet 3750 euro betalen aan een Indiase man die tijdens een vlucht vlees in plaats van een vegetarische maaltijd kreeg.
Arvind Sharma, lid van de religieuze Brahmin kaste, zegt overgegeven te hebben toen hij kippenvlees kreeg geserveerd. De man had nooit eerder in zijn leven vlees gegeten.
De rechter oordeelde dat Sharma recht heeft op compensatie van de vliegtuigmaatschappij voor de schok, het geestelijke leed en de vernedering die hij heeft moeten ondergaan.

 


Lekker eten

De verleiding is groot om een lekkere hartverwarmende herfstschotel met bonen en paddenstoelen op het menu te zetten. Eerlijk gezegd doe ik dat zelf de laatste tijd ook regelmatig. Toch wil ik optimistisch blijven, tenslotte is de zomer pas begonnen. Als je deze paté op tafel zet gaat de zon vanzelf schijnen en nog makkelijk te maken ook!

Courgettepaté (voorgerecht voor 6-8 personen)

  • 500 gram courgettes
  • 3 eieren
  • 100 gram Griekse feta
  • vers gemalen zwarte peper
  • beetje zout
  • 2 eetlepels fijn gehakte verse basilicum
  • 2 eetlepels fijn gehakte verse munt
  • 2 eetlepels fijn gehakte verse peterselie

Rasp de courgettes op een grove rasp. Doe de rasp in een zeef, bestrooi met wat zout en laat een half uur staan. Druk er met de hand op zodat er zoveel mogelijk vocht uit komt. Klop de eieren los. Verkruimel de feta. Meng de eieren, feta en de gehakte verse kruiden door elkaar. Roer de courgetterasp erdoor en breng op smaak met peper en een beetje zout. Bekleed een cakeblik (26 cm) met bakpapier. Giet het courgettemengsel in het cakeblik en zet circa 45 minuten in een oven van 150C, tot de paté goudbruin is en stevig aanvoelt (steek er eventueel een satéprikker in, als die er schoon uit komt is de paté gaar). Laat de paté anders nog een paar minuten langer in de oven staan. Laat de paté een beetje afkoelen en haal uit de vorm. Snijd in 8 dikke plakken. Serveer met een tomatensaus.

Deze paté kun je ook prima als hoofdgerecht eten. Serveer er in dat geval wat brood bij en een salade. De hoeveelheid is dan voldoende voor 2 personen.

Tina de Vries, vegetarische kookcursussen & voedingsadvies

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten