donderdag 30 augustus 2007

De naakte waarheid

Een boodschap van onze sponsor (Moeder Aarde)!


De naakte waarheid over ons klimaat

Aletsch-gletsjer, Zwitserland — Hoog in de Zwitserse Alpen trokken 600 mensen hun kleren uit voor de wereldberoemde fotograaf Spencer Tunick. Ze vragen fysiek om aandacht voor smeltende geltsjers wereldwijd.

Waarschuwing aan ouders: dit verhaal bevat beelden van naakte mensen.

De actievoerders poseerden bloot voor Greenpeace en voor kunstenaar Spencer Tunick op de Aletsch gletsjer. Tunick is vooral bekend van zijn installaties met grote aantallen naakte mensen.

Als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat zullen in 2080 de meeste Zwitserse gletsjers zijn gesmolten. De laatste 150 jaar is de oppervlakte van de gletsjers in hooggebergtes met ongeveer eenderde afgenomen. Maar de totale inhoud is zelfs met de helft afgenomen. En dit smelten gaat niet geleidelijk: het is rustig begonnen maar gaat nu steeds sneller. De Aletsch gletsjer heeft zich het afgelopen jaar al 115 meter teruggetrokken.

Acht jaar de tijd om iets te doen
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft de wereld nog acht jaar de tijd om daadwerkelijk actie te ondernemen en de snelheid van de klimaatverandering af te remmen. Anders zal de schade onomkeerbaar zijn. De mensheid heeft nog nooit met een crisis van deze aard hoeven omgaan.


Wat wil Greenpeace?
Kort gezegd: Reject Negative Energy, Choose Positive Energy! Greenpeace wil dat de wereld zo snel mogelijk omschakelt van vervuilende fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) naar schone, duurzame energiebronnen. Niet alleen in geïndustrialiseerde landen, maar ook in ontwikkelingslanden. Greenpeace stimuleert niet-vervuilende, onuitputtelijke energiebronnen, zoals zon, wind, waterkracht en schone biomassa.

Wat doet Greenpeace?
Greenpeace ziet klimaatverandering als hét milieuprobleem van deze eeuw. Gevaarlijke klimaatverandering kan de milieuwinst in andere campagnes in één klap teniet doen. De verstoring van ecosystemen kan hele bossen uitroeien, en het einde betekenen van honderdduizenden soorten, van walvissen en ijsberen tot koraalriffen. Klimaatverandering bedreigt ook de mensheid, en arme landen zullen als eerste de dupe zijn.

Gevolgen in beeld brengen
Greenpeace voert daarom wereldwijd campagne tegen klimaatverandering. Door de gevolgen voor mens en milieu in beeld te brengen. (smeltende gletsjers in Patagonië, Arctische expeditie).Door met wetenschappers en politici aan te dringen op oplossingen. Door met vrijwilligers de druk op regeringen, multinationals en financiële instellingen te verhogen. En natuurlijk door acties.

Het onzichtbare laten zien
Kooldioxide, CO2, is een onzichtbaar, reukloos gas. Het is ook het belangrijkste broeikasgas, de oorzaak van opwarming van de aarde. Greenpeace zorgt dat het onmogelijk is het onzichtbare te negeren. Soms gaan we naar de bron van het probleem - door in de schoorsteen van een kolencentrale te klimmen. Op andere momenten bieden we alternatieven aan aan degenen die een verschil moeten maken, zoals de directeur van een energiebedrijf.

Investeringen in duurzame energie noodzakelijk
Veel oude energiecentrales zijn aan vervanging toe. In Europa zal de komende jaren naar schatting 1200 miljard euro worden geïnvesteerd in de bouw van nieuwe centrales. Greenpeace wil de bouw van nieuwe vervuilende kolen- en gascentrales voorkomen. We laten energiebedrijven zien dat investeringen in duurzame energie noodzakelijk en ook rendabel kunnen zijn We dringen er bij de overheid op aan om zich meer in te zetten voor een energiebeleid dat daadwerkelijk aanstuurt op een duurzame energievoorziening. En we laten mensen zien dat ze ook zelf wat kunnen doen!

Snelle overstap
Greenpeace staat gelukkig niet alleen in de strijd voor schone energie. We werken samen met en naast vele andere (milieu)organisaties die ook geloven dat een snelle overstap naar schone energie de enige manier is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Ook jij kunt helpen
Ook jij kunt helpen. Om te beginnen door groene stroom te kiezen. En door ook thuis efficiënter met energie om te gaan. Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan, gebruik spaarlampen en let bij de aankoop van apparatuur op het energieverbruik.


Laat deze Rainbow Warriors niet in de kou staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten