vrijdag 7 september 2007

De waarheid over 11 september 2001
Zelfs de VPRO maakte vorig jaar korte metten met de 9/11 samenzweringstheorieën van "Loose Change", de omroep die toch bekend staat als open voor afwijkende opinies. Flutkrantjes als de Metro en Spits geven echter ruim baan aan de complotdenkers, niet alleen op hun brievenpagina's maar zelfs aan hun columnisten. Vorig jaar stuurde ik liefst 2 reakties op de onzin van het mens Hemelrijk naar Metro, zie hieronder. Ik weet niet meer of ze allebei geplaatst werden, eentje minstens wel. Momenteel zit een vaag figuur (een popartiest geloof ik) in de Spits weer dezelfde nonsens te verkondigen... >>zucht<<


Metro, 30 augustus 2006
Complot van Hemelrijk

Pamela Hemelrijk schreef dinsdag over de 'oude media' die Pim Fortuyn zwart maakten. Vreemd is hierbij dat de citaten die ze noemt van collega-columnisten zijn, die juist buiten de redactionele verantwoordelijkheid van een krant vallen. Het soort ongenuanceerde tirades dat zij aanhaalt is bij uitstek te vinden op plekken waar geen redactie aan te pas komt en elke gek maar wat kan roepen: inderdaad, in de door haar geroemde 'nieuwe media'. Kijk elk willekeurig internetforum er maar op na. Ook complottheorieën tieren daar welig, niet alleen over 9/11, maar over Kennedy, Dutroux, Katrina, Lewinsky, Lady Di, de Holocaust en Joodse samenzweringen. Serieuze media negeren ze doorgaans, omdat... het serieuze media zijn! Pas als een substantieel aantal mensen er geloof aan gaat hechten, wordt dat op zichzelf nieuwswaardig, en is het niet gek als daar zorg over wordt uitgesproken. Fortuyn is overigens nooit doodgezwegen, die is juist mede dankzij de media-aandacht populair geworden.

Laten we hopen dat de meeste mensen het verschil kennen tussen fictie en realiteit, en complottheorieën niet serieuzer nemen dan de dagelijkse horoscoop. Op mevrouw Hemelrijk zou ik graag de tactiek van het psychiatriseren toepassen: ze is gewoon een beetje paranoïde.


Metro, 11 september 2006
Mysterie van Hemelrijk

Als de redactie van Metro zondagavond Zembla over 9/11 gezien heeft, dan heeft ze zich wellicht de haren uit het hoofd getrokken dat ze Pamela Hemelrijk bijna 2 volle pagina's gaven om haar complottheorieën in Metro te spuien, en dat het te laat was om de maandagkrant nog van de drukkerij terug te roepen.

Zembla maakte korte metten met enkele van de hoofdpunten uit Pamela's enige bron, de video 'Loose Change'. Zo bleek het zeer wel mogelijk dat de Twin Towers door de inslag van de twee vliegtuigen waren ingestort, en dat het Pentagon wel degelijk door het derde vliegtuig werd geraakt.

Bijna grappig is het dat de 'samenzweerders' mensen die de officiële lezing van 9/11 voor min of meer geloofwaardig houden, bespotten als zijnde goedgelovig ("krant-tv-geprogrammeerde robot" ben ik al genoemd), terwijl zijzelf een halfbakken propaganda-video als zoete koek slikken. Er hangt zeker in een onfris luchtje rond het Witte Huis, maar "Loose Change" stinkt uren in de wind!


[De datums zijn die waarop ik mijn brieven naar Metro mailde.]

Wouter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten