woensdag 26 september 2007

Gazastrook vijandelijk gebied

Hieronder een ingezonden brief aan de Limburger.
Hamas heeft Israël eigenlijk al de oorlog verklaard in haar Hamas handvest uit 1988.
 
Deze uitspraak laat toch werkelijk geen ruimte voor twijfel:
 

"There is no solution for the Palestinian question except through Jihad. Initiatives, proposals and international conferences are all a waste of time and vain endeavors."

 
Praten met Hamas...., waarover??
 
 
Wouter
 
**************************
 

Gazastrook vijandelijk gebied

 

Volgens Ad Bloemendaal (De Limburger, 20 september) zal Israël de Palestijnse bevolking in de Gazastrook collectief gaan straffen voor de raketbeschietingen op Israël. Hij haalt de Vierde Geneefse Conventie aan, die collectief straffen verbiedt, en noemt het besluit van Israël de Gazastrook als 'vijandelijk gebied' te beschouwen, een kunstgreep om deze maatregelen toch op te kunnen leggen. Hamas noemde dit een oorlogsverklaring. De werkelijke oorlogsverklaring heeft zij zelf allang gedaan met de voortdurende raketbeschietingen. Toen een raket onlangs meer dan 60 soldaten verwondde noemde Hamas dit een 'overwinning van God', en eerder verklaarde het een spookstad te willen maken van de Israëlische stad Sderot, die bijna dagelijks door raketten wordt getroffen.

 

Eén van de redenen dat Israël tot vermindering van elektriciteitstoevoer heeft besloten, is dat elektriciteit nodig is om de raketten te bouwen. Deze raketten vormen eveneens een vorm van collectief straffen, maar daar had Bloemendaal het niet over. Sinds Israëls terugtrekking uit de Gazastrook zijn de raketbeschietingen toegenomen. De grensovergangen zijn veelvuldig aangevallen door Hamas strijders en Hamas smokkelt op grote schaal wapens vanuit Egypte de Gazastrook in. Er zijn meermaals aanslagen vanuit de Gazastrook verijdeld door het Israëlische leger. De Israëlische controle - en veelvuldige afsluitingen - van de grensovergangen is een gevolg van deze agressie.

 

Israël hoopt door de voornoemde maatregelen een einde te kunnen maken aan de raketbeschietingen op onschuldige burgers in Sderot en andere plaatsen. Of dit zal lukken is zeer de vraag, maar voor de gevolgen moeten in de eerste plaats de Palestijnen die de raketten afschieten en het Hamas bestuur in Gaza verantwoordelijk worden gehouden. Bloemendaal draait oorzaak en gevolg om.

 

 

Ratna Pelle, Nijmegen

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten