maandag 2 mei 2011

Nog 208.000 Holocaust overlevenden in Israel

 
Anders dan de meeste Holocaustmonumenten, herdenkt dit monument uit 1989 in Brunssum vooral de redding van 250 ondergedoken Joodse kinderen en de verzetsgroep en pleeggezinnen die hen uit de handen van de nazi's wisten te houden. (PvdA prominent Ed van Thijn was één van die kinderen.)
 
Ongetwijfeld zullen een aantal van deze kinderen zich na de oorlog in Israel hebben gevestigd en horen bij de 208.000 Holocaust overlevenden die daar nog steeds leven.
 
In Nederland worden aanstaande woensdag 4 mei alle oorlogsdoden herdacht, naast de internationale Holocaust Remembrance Day op 27 januari (de bevrijding van Auschwitz). Vandaag, 27 Nisan, was de jaarlijkse Holocaust herdenking in Israel, een dag waarop de sirenes loeien en alle bedrijvigheid tot stilstand komt. De Israeli's hebben hiervoor in 1951 de datum gekozen van de opstand in het getto van Warschau. Dat past bij het land, dat gestoeld is op de notie dat de Joodse gemeenschap zichzelf moet kunnen verdedigen, en dat idee al 63 jaar waarmaakt.
 
Wouter
_____________


208.000 Holocaustoverlevers
Metro, maandag 2 mei 2011-05-02
http://metropoint.metro.lu/20110502_MetroHolland.pdf
 
Meer dan zestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog wonen er in Israël nog ongeveer 208.000 mensen die de Holocaust hebben overleefd. Ongeveer de helft van hen is ouder dan 80 jaar. Dat heeft een stichting voor slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog in Tel Aviv meegedeeld. Gisterenavond begon in Israël de herdenking van de Holocaust, die tot vanavond duurt. Tijdens de jaarlijkse gedenkdag, ingewijd in 1953, wordt stilte gehouden voor de zes miljoen slachtoffers die omkwamen in de Holocaust. Van de 208.000 mensen hebben er ongeveer 74.000 in een concentratiekamp of een getto gezeten.
De rest was voor de nazi's gevlucht of was ondergedoken. In de jaren na de oprichting van de staat Israël in 1948 maakten overlevenden van de Jodenvervolging bijna de helft van de bevolking uit. Nu is dat nog ongeveer 4 procent.
Er wordt rekening mee gehouden dat over 16 jaar geen Israëliër meer uit eigen ervaring over de verschrikkingen kan vertellen.
 
 

1 opmerking:

  1. Een vriend stuurde me via Facebook deze aanvulling:

    "Hallo Wouter, het monument in Brunssum is onvolledig! Behalve de N.V. was er ook 'n andere verzetsgroep actief in Brunssum, Hoensbroek en omgeving die erin slaagde om 33 kinderen veilig te laten onderduiken. Omdat deze groep uit 'n sterk ethisch besef handelde en niet de indruk wilde wekken om er later mee beroemd te worden, bleef deze groep ook na de oorlog ondergronds. Eén van de overlevende kinderen (jodin, woonachtig te Bne Brak, Tel Aviv)) heeft begin jaren negentig contact met mij (kleinkind verzetsdeelnemer van die groep) gezocht om de leider van die groep alsnog de Yad Vashem onderscheiding toe te kennen.... En aldus geschiedde. Kortom geen 250 maar 283 succesvol ondergedoken Joodse kindertjes."

    (Waarmee natuurlijk niet de suggestie gewekt wil zijn dat de N.V. niet vanuit een sterk ethisch besef handelde.)

    BeantwoordenVerwijderen