dinsdag 3 april 2007

Actie AZL Poen voor Koempelpensioen (info van GroenLinks)

AZL POEN = VOOR KOEMPELPENSIOEN !

 

De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft gisteravond unaniem een motie aangenomen waarin de raad steun uitspreekt aan de eisen van het dit weekend gevormde actiecomité  Mijnwerkerspensioenen.  GroenLinks fractievoorzitter Jan Muijtjens gaf in het raadsdebat aan dat we grote verbondenheid voelen met het mijnwerkersverleden van deze stad en met de koempels, of hun weduwen,  die nog in leven zijn.

 

Achtergrond en raadsinbreng van GroenLinks

 

Het AZL wordt verkocht aan de ING-bank en die transactie levert 65 miljoen euro op.

Er is de afgelopen weken een publiek debat in de Limburgse samenleving op gang gekomen over de besteding van deze verkoopopbrengst. Het AZL wil dit o.a. besteden aan een leerstoel pensioenen bij de Universiteit Maastricht.

GroenLinks bracht in dat de universiteit rijk genoeg is om zelf een leerstoel pensioenen te bekostigen . En anders hebben we rijke pensioenfondsen genoeg die dat kunnen.

 

Ons motto is: AZL poen is voor koempelpensioen!

In de raad lieten alle fracties weten dat er nog steeds een ereschuld moet worden ingelost voor de oud-mijnwerkers.  GroenLinks heeft nog eens nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de acties uit het verleden. In 1975 heeft de kleine actieve vakbond AWB van Hub Cobben met steun van partijen als CPN, PSP, PPR en de KWJ een succesvolle actie gevoerd om waardevaste pensioenen voor de mijnwerkers te verkrijgen.

En in de negentiger jaren is er  door het comité ereschuld actie gevoerd voor de silicose slachtoffers onder de mijnwerkers. En in beide gevallen werd gezegd: onhaalbaar en ongewenst. Alleen na forse buitenparlementaire actie kantelde de zaak en werden besluiten in de goede richting genomen!

En we zien nu hetzelfde patroon. Het is daarom hartverwarmend dat de hele  gemeenteraad van Sittard-Geleen de door de Ouderenpartij ingediende motie over de opbrengst van de AZL-verkoop steunde.

 

GroenLinks heeft in de raad het College  opgeroepen om op korte termijn een brief te sturen aan de verantwoordelijke personen  van de Stichting AZL en daarin vier zaken te bepleitten voor besteding van de 65 miljoen euro door de verkoop aan het ING :

 

  1. Gebruik een deel van de gelden vóór een eenmalige  uitkering aan alle nog in leven zijnde oud-mijnwerkers en weduwen.

     AZL poen =  vóór koempelpensioen is daarbij ons motto!

 

  1. Een bijdrage te storten t.b.v. het Nederlands Mijnwerkersmuseum waar in Heerlen aan gewerkt wordt met speciale aandacht voor educatieve programma's voor leerlingen in het onderwijs op scholen in de voormalige mijngebieden , bv. samen met de lokale Heemkundeverenigingen.

 

  1. Bevorderen dat het onderzoek naar de geschiedschrijving van de Limburgse mijn- Werkers, waar de provincie recent over heeft besloten, wordt uitgebreid naar die van de mijnwerkersvrouwen omdat die vaak bij de geschiedschrijving vergeten worden

 

  1. Geef een eenmalige financiële bijdrage aan lokale Barbara Comités in de mijnstreken voor de jaarlijkse vieringen.

 

Wat kan er gedaan worden?

 

Komende weken gaat het gevormde Actiecomité Mijnwerkerspensioenen in heel Limburg handtekeningen ophalen. Op markten , in gemeenschapshuizen, overal waar mensen zijn wil men aan de slag! Er komt deze week een website: www.mijnwerkerspensioenen.nl

Vanaf donderdag waarschijnlijk in de lucht met meer informatie.

 

Ook in onze stad gaat men aan de slag!

 

Donderdagochtend 5 april worden er handtekeningen opgehaald op de weekmarkt in Sittard! Vanaf 10.00uur in de ochtend. Coördinatie is in handen van Piet Veugen. Ze kunnen nog hulp gebruiken. Als je mee wilt doen bel dan even met Piet of kom naar de Markt en meld je vanaf 10.00uur om mee te helpen.

 

Zaterdag 14 april worden er handtekeningen opgehaald op de weekmarkt in Geleen.

Ook hier graag vrijwilligers! Melden bij Piet Veugen.

 

Ook in andere gemeenten zoals Beek, Stein, Echt etc. wil men aan de slag. Volg de website welke deze week geopend wordt voor meer nieuws.

 

De voorlopers van GroenLinks hebben een flinke traditie in de strijd vóór de oud-mijnwerkers en op basis van die traditie is het goed om ook  nu in de actie volop mee te doen.

 

De raadsfractie heeft zich in het debat actief geroerd en mede zorg gedragen voor een duidelijke en hartverwarmde uitspraak van de gemeenteraad. Het is nu zaak dat door stevige buitenparlementaire druk de directie van het AZL duidelijk wordt gemaakt dat er richting oud-mijnwerkers een duidelijk gebaar van solidariteit gemaakt moet worden!

 

 

Jan Muijtjens

fractievoorzitter

namens de GroenLinks gemeenteraadsfractie

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten