donderdag 6 mei 2010

Duitse verontwaardiging over anti-Israël 'kunstproject'

 
Uitgerekend een Joodse 'kunstenaar' moet weer met zo'n aanstootgevende aktie komen. Een niet-Jood zou er waarschijnlijk niet mee wegkomen, zeker niet in Duitsland (- en nee, Hajo Meyer is daar niet veroordeeld voor antisemitisme*). Vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar er zijn uiteraard grenzen, en met reden.
Voor wie niet overtuigd is: stel je eens een kaart van het Midden-Oosten voor waarin de gehele islamitische wereld is veranderd in een Joods-christelijke (de natte droom van Geert Wilders) en daarboven het woord "Endlösung", of een kaart van Europa vol met minaretten en daarboven het woord "Endlösung" (de natte droom van Bin Laden en co.), dan had je toch behoorlijk de poppen aan het dansen. Maar die 'kunstenaars' hieronder hebben natuurlijk gelezen van de vrijspraak van de AEL met hun antisemitische cartoons, en gedacht "Als zelfs moslims de Holocaust belachelijk mogen maken onder het mom van 'het publieke debat aanzwengelen', dan kunnen ze een Jood zeker niks maken".
 
In goed Duits: "zum kotsen!"
 
Wouter
______________
 
 
Duitse verontwaardiging over anti-Israël 'kunstproject'
dinsdag 4 mei 2010 13:40

Deense kunstenaars hebben in Berlijn verontwaardiging gewekt met een 'kunstproject', waarin zij op een afbeelding de staat Israël van de aardbodem laten verdwijnen.

Het gewraakte kunstwerk (foto Der Tagesspiegel) Het gewraakte kunstwerk (foto Der Tagesspiegel)

In enkele wijken in de Duitse hoofdstad hing het Deense duo Jan Egesborg en Pia Bertelsen plakkaten op met de titel 'Endlösung' (de nazi-term voor vernietiging van de Joden). Op de affiches is een landkaart afgebeeld van het Midden-Oosten zónder Israël. Op het grondgebied van het huidige Israël figureert de fictieve Palestijnse staat Ramallah.

Discussie
De kunstenaars zeggen een discussie over de 'agressieve en negatieve houding van Israël in het Midden-Oosten' op gang te willen brengen 'vooral binnen de Duitse context'. Volgens Jan Egesborg, die zelf joods is, is de oprichting van de staat Israël een 'historische vergissing'. 'Als jood vond ik het altijd al problematisch dat Israël op gestolen land gebouwd werd.'

De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD) en vertegenwoordigers van de joods-Berlijnse gemeenschap vinden het Deense project 'smakeloos'. 'Er kan geen enkele twijfel bestaan aan het bestaansrecht van Israël,' zei Wowereit tegen het dagblad Der Tagesspiegel.

Veroordeling
Joodse woordvoerders zijn radicaler in hun veroordeling. 'De kunstenaars spreken als Ahmadinejad,' zei Shimon Samuels, directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Parijs. Wegens 'oproepen tot volkerenmoord' wil Samuels een aanklacht tegen de kunstenaars indienen.

Kunstenaar Jan Egesborg vindt dat de joden uit Israël 'in Duitsland, de Verenigde Staten of Denemarken' een nieuw thuis moeten vinden. 

Volgens critici ontstijgt het project de kwalificatie 'artistieke provocatie' en is er sprake van politieke propaganda. 'Hier wordt door een joodse kunstenaar de grens van antisemitisme overschreden',' reageerde Lala Süsskind, de voorzitter van de joodse gemeente in Berlijn. 'Dit is onacceptabel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten