zaterdag 30 mei 2009

Sjtichting Genealogiek Sjènne lanceert website SjtiGS

 
Gisteren mocht ik met mijn baas mee naar de officiële lancering van de website www.sjtigs.eu van de "Sjtichting Genealogiek Sjènne".
 
Nee, geen nieuwe lokale stamboomclub zoals de naam zou suggereren, maar een historisch project met Euregionale ambities, die de geschiedenis van de streek in een brede context wil documenteren en uitdragen via boeken, (documentaire) films en wandelgidsen.
 
De groep begon 2 jaar geleden met het naspelen en verfilmen van de arrestatie en terechtstelling van enkele Schinnense "Bokkerijders" (nu op DVD verkrijgbaar), en vandaaruit is het blijkbaar wat uit de hand gelopen. Of ze de grootse ambities kunnen waarmaken zal moeten blijken, maar van een breed netwerk lijkt men verzekerd. Zo waren niet alleen burgemeester Link, deken Schreurs en kapelaan Gorissen van Schinnen aanwezig bij de presentatie in Thull, maar ook burgemeester Corsten van de Selfkant, gedeputeerde Slypen van Belgisch Limburg en eu-parlementariër Ria Oomen, en naast L1 zou ook de WDR al haar medewerking hebben toegezegd. Horen wij al een EU-subsidiepotje rinkelen?
 
Is de nieuwe stichting concurrentie voor de lokale heemkundevereniging Schinnen, die al een kleine 30 jaar aktief is en gisteren ook goed was vertegenwoordigd, of eerder van het Stadsarchief Sittard-Geleen, dat zich als (eu)regionaal historisch centrum wil profileren, en dat wij gisteren met 3 man vertegenwoordigden? We hopen eerder op een vruchtbare samenwerking met veel 'synergie'!
 
De presentatie vond plaats in de Alfa bierbrouwerij (tegenover het huis waar mijn opa geboren is), en werd na een promotiefilmpje over de geschiedenis van Alfa bier dan ook in stijl afgesloten met een gratis goudgeel pilsje van authentiek bronwater. Op Sjènne, en op onze mooie groene streek en haar bewogen geschiedenis!
 
Wil van Martha van Willem Cuijpers
___________________________________
 

LD en De Limburger, vrijdag 29 mei 2009

Stichting wil historie Euregio impuls geven

SCHINNEN

'Geschiedenis streek onderbelicht'

door onze verslaggever

SCHINNEN – De historie van Limburg en de Euregio is vaak onderbelicht gebleven in de geschiedenisboeken. Dat is de stellige overtuiging van de oprichters van de Stichting StjiGS (Sjtichting Genealogiek Sjènne), die vandaag om 13.30 uur in de Alfa Bierbrouwerij in Thull wordt gepresenteerd. Ofschoon de stichting haar wortels in Schinnen heeft, strekt het werk zich uit tot de hele Euregio.

„Wij willen de mensen bewust maken van het rijke verleden dat deze streek kent," zegt Annemie Martens namens de Stichting StjiGS.

Volgens Martens komt de Euregio er in de geschiedenisboeken bekaaid van af. „De geschiedenis van Nederland is nagenoeg geheel geschreven vanuit Hollands perspectief. Een eenzijdige benadering die voor de gehele Euregio gevolgen heeft gehad bij het vastleggen van belangrijke geschiedkundige feiten", stelt ze. „En dat terwijl voor Europa belangrijke dynastieën hun wortels in onze regio hadden en in onze Euregio Europa is ontstaan."

De Stichting StjiGS hoopt in september een eerste boek te presenteren; in dit geval over de geschiedenis van Limburg in de zeventiende en achttiende eeuw. Tevens is het de bedoeling dat aan de hand van dat boek een documentaire wordt gemaakt. De omroepen L1 en de DuitseWDR hebben al hun medewerking toegezegd.

De startmanifestatie vandaag vindt plaats in het bijzijn van onder andere Ria Oomen, lid van het Europees Parlement. Aansluitend is er een forumdiscussie.

[Die forumdiscussie is helaas geschrapt.]

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten