woensdag 29 april 2009

Lezing 3-5-2009: De deportatie van Geleense joden in de Tweede Wereldoorlog

 
Zie ook op mijn website: Joodse databank Sittard e.o.
 
Wouter
________________

De deportatie van Geleense joden in de Tweede Wereldoorlog
lezing door Arno Bemelmans met assistentie van Ruud Steen
op zondag 3 mei 2009 om 14.30 uur in de Ontmoetingskerk
http://www.kringenwerk.nl/


De meer dan veertig joden die in Geleen in het begin van de Tweede Wereldoorlog woonden zijn op enkelen na allen omgekomen.

Er bestaan plannen om in Geleen een monument op te richten gewijd aan hun nagedachtenis. In veel andere plaatsen, o.a. in Roermond, Beek en Sittard, staat al een dergelijk gedenkteken.

Arno Bemelmans die voor de oorlog op het Jubileumplein te Geleen werd geboren en woonde, heeft een aantal van de uit Geleen gedeporteerde joden gekend. Hij kende ook Hermina van Dam (1929) - eveneens op het Jubileumplein geboren: ze is bovendien een leeftijdgenote van de in Aken geboren Anne Frank. Hermina van Dam, Arno's buurmeisje was jarenlang onder de naam Mimi Zijlstra ondergedoken. Zij heeft de oorlog als jood in Zuid-Holland overleefd. De burgerlijke stand te Geleen had helaas geen weet meer van haar bestaan en van het gezin Van Dam, dat hier bijna twintig jaar gewoond heeft. Heel toevallig heeft Arno Bemelmans via o.a. Westerbork en met behulp van een vroegere buurjongen haar huidige woonplaats Amsterdam opgespoord en is hij weer met haar in contact gekomen.

Ze bezocht hem in Geleen verscheidene malen. Haar vader Louis stierf helaas een maand voor de bevrijding als onderduiker. Haar enige broer Gustaaf kwam om, vermoedelijk in Auschwitz.

De levendige PowerPoint-lezing waarin Hermina herhaaldelijk haar bewogen relaas vertelt, zal ongeveer een uur duren. Mevrouw Hermina van Gessel-Van Dam zal vergezeld worden door haar zoon Luc. Luc van Gessel, saxofonist en theaterman, zal een muzikale bijdrage leveren met o.a. Jiddische liederen uit zijn onemanshow "Sores, Gein en Mazzel".

Na afloop kan men napraten bij een kop koffie of thee.

Er zal op 3 mei ook meer nieuws zijn over het op te richten monument dat de belangstelling heeft van de kleine joodse gemeenschap in Zuid-Limburg.

Toegang is gratis, na afloop wordt een bijdrage voor het monument zeer op prijs gesteld.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten