zaterdag 1 december 2007

Wereldwijs (2)

 
 
Ik vond het leuk om in dit stripje mijn oma te tekenen, die kort daarvoor (in december 1995) was overleden. Het gedrag van het figuurtje is echter gebaseerd om een ander oud vrouwtje die eens aan onze kraam kwam.
 
Jarenlang bij de Wereldwinkel werken gaf genoeg inspiratie voor een lange stripreeks, maar helaas ben ik er na 2 afleveringen mee gestopt. Ik begon wel nog aan een lang stripverhaal over een Loesje afdeling en een Sittards kraakpand, maar ook dat heb ik nooit afgemaakt. Het maakt deel uit van mijn lange lijst van onafgemaakte projekten. Iets nieuws beginnen blijkt altijd aantrekkelijker dan iets (vaak moeizaam) volhouden of tot een mooi einde brengen...
 
Striptekenen was een van mijn jeugddromen. Ik begon midden jaren '70 met het overtrekken van stripfiguren, waarna ik ook zelf personages (vooral superhelden) en verhalen ging verzinnen. Het verzinnen vond ik leuker dan het maken, dus het bleef altijd bij ontwerpen en schetsen.
Een paar tekeningen en schilderingen op posterformaat kreeg ik wel afgemaakt, waaronder een redelijk geslaagde Spinneman poster (destijds een Classics beeldverhaal, tegenwoordig bekend als Spider-Man - wat door de kleintjes ook wel "spiederman" wordt uitgesproken...), die door mijn moeder trots aan haar vriend werd getoond!
De schriftelijke tekencursus die ik na lang zeuren van haar kreeg, bleef echter weer onafgemaakt: na 1 les (van de 24) ouderwetse landschapjes en simpele cartoonfiguurtjes natekenen was mijn enthousiasme weer bekoeld.
 
Toen ik medio jaren '80 politiek aktief werd, kwam helemaal de klad in mijn striphobby. Lezen en fantaseren over mensen die de wereld redden, moest plaats maken voor een eigen poging daartoe. Dat ik daarin gefaald heb, wijt ik dan ook vooral aan het ontbreken van superkrachten. Er zitten helaas geen kryptoniërs in mijn stamboom, en voor radio-actieve spinnen ben ik als de dood!
 
Midden jaren '90, toen - toeval of niet? - mijn politieke aktivisme wat begon af te nemen, heb ik bij het Kreatief Centrum een echte striptekencursus gevolgd, gegeven door kunstenaar Fons Bloemen uit Jabeek. Het Kreatief Centrum ging in 1998 ter ziele, met dank aan het gemeentebestuur (met destijds GroenLinks erin!), dat geen reddingspoging wilde ondernemen. Een groepje enthousiaste docenten (waaronder mijn tekenlerares Tiny Bisscheroux) ging zonder subsidie door en richtte in de oude chocoladefabriek te Sittard CHOCart op, een afgeslankt creatief centrum dat nog steeds bestaat.
 
Fons Bloemen had overigens geen strip-achtergrond, maar hij was een stripverhaal aan het maken voor zijn zoontje, dat handelde over iets met een bootreis en de inheemse bevolking van Nieuw-Guinea, waar hij vaker geweest was. Op zijn website vind ik er niks over, dus of hij het ooit heeft afgemaakt???
 
Een medecursiste striptekenen die in elk geval wel heeft doorgezet, is Marissa Delbressine, destijds Elfquest-fan, die blijkens Google nu helemaal de blitz maakt met sprookjesachtige strips en animatiefilmpjes. Zie bijv. haar stripverhalen uit 2003 tot 2005 en recente animatiefilmpjes op YouTube (als Ealynn) en 'Seasons'.
 
Marissa Delbressine in Aniway 3
 
Als ik ooit weer tijd heb (en/of veel enthousiaste reakties ontvang op mijn bescheiden stripjes!) zal ik het striptekenen ook nog eens ter hand nemen.
 
 
Wouter
 

2 opmerkingen:

 1. Hee hallo ^_^ wat leuk deze post hier te vinden. Ik heb ondertussen nog meer stripsgetekend, maar die staan niet online, het eerste officiele album komt eind volgend jaar ergens.

  Wat tekende je toen ook al weer bij de cursus? Ik kan je foto zo moeilijk plaatsen. Het is al weer zolang geleden ... ik ben echt benieuwd hoe het iedereen vergaan is sinds die tijd en of er nog veel getekend wordt.

  Het laatste wat ik van Fons Bloemen op striptekenvlak gehoord heb is dat hij er mee gestopt is en dat was in 2001 geloof ik. Had hem toen gevraagd mijn expositie te openen in het stadhuis in Beek, maar hij wilde liever niet. Zo jammer, ik had hem er erg graag bij gewild.

  Groetjes,
  Marissa Delbressine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marissa,

  Ik was bij verre de oudste in de klas met mijn 31 jaar, en zag er nogal hetzelfde uit als nu. Verder herinner ik me jou en je jongere zusje, een lange jongen die ook goed kon tekenen, Edwin of zoiets? (deed aan aktietrillers met inventieve layouts met veel schaduwen enzo), 2 'boefjes' die er niet veel van bakten maar zo van de straat werden gehouden, en nog een paar jongens en misschien nog 1 ander meisje. Fons meende dat mijn tekeningen goed genoeg waren voor de Trompetter of zo, maar ik dacht daar anders over.

  Groetjes,
  Wouter

  BeantwoordenVerwijderen