donderdag 13 december 2007

Boek en DVD over speurtocht naar Settela Steinbach


Bij Just Publishers verschijnt de boek- + DVD-uitgave Settela

Settela Steinbach (1934-1944)

 

Tientallen jaren gold een Nederlandse foto als een van de iconen van de Jodenvervolging. Het is de foto van het gezicht van een meisje van een jaar of tien, gefotografeerd terwijl zij uit de deuropening van een goederenwagon kijkt. De bestemming van de goederentrein die uit Westerbork vertrekt is de gaskamers van Auschwitz-Birkenau. Het beeld van het meisje ontbreekt in vrijwel geen enkele documentaire over de Holocaust.  

Journalist Aad Wagenaar ging op zoek naar de identiteit van het anonieme meisje. Hij ontdekte dat zij niet Joods was, maar een van de 245 Sinti en Roma ('zigeuners') die op 19 mei 1943 vanuit Westerbork op transport werden gesteld naar Auschwitz. De zoektocht van Wagenaar duurde ruim een jaar. Uiteindelijk, na veel tegenslag en omwegen, kon hij het anonieme meisje haar naam teruggeven. Over zijn wonderbaarlijke en ontroerende zoektocht schreef hij het boek
Settela. Het verscheen in 1995.  
 
In de afgelopen jaren groeide Settela uit tot het symbool voor de vervolging van de Sinti en Roma tijden WO2. Haar  bekendheid werd verder vergroot door de indrukwekkende documentaire die VPRO-filmmaker Cherry Duyns over haar  maakte. Ook wordt in het boek Vrijheid geef je door van het Nationaal Comité 4 en 5 mei - dat jaarlijks landelijk wordt verspreid in de hoogste klassen van de basisscholen - al 7 jaar uitgebreid aandacht besteed aan Settela en het boek van Aad Wagenaar. Er is inmiddels een hele schoolgeneratie opgegroeid met zijn verhaal over Settela.
 
Samen met Anne Frank is Settela Steinbach nu tot een van de bekendste slachtoffers van de Holocaust of Porajmos geworden.
 
Just Publishers brengt Aad Wagenaars boek samen uit met een DVD met de documentaire van Cherry Duyns.
 
Uitvoering   : paperback
Omvang     : 176 pagina's 
Extra DVD : 60 minuten
ISBN-13     : 97890 77895 399
Prijs          : E 17,95 
 

Over de auteur/maker:
Aad Wagenaar (1947) werkte o.a. voor de Haagsche Courant en kreeg in 1990 De prijs voor de dagbladjournalistiek voor een reeks over de Nederlandse adel. Eerder schreef hij o.a. het boek Rotterdam 1940 waarvan binnenkort een geheel herziene derde druk verschijnt.
 
Cherry Duyns (1944) is journalist, televisie- en documentairemaker. Zijn werk wordt alom geprezen.
 
Over uitgeverij Just Publishers: zie www.justpublishers.nl      
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten