donderdag 24 mei 2007

21 juni in Boekhandel Krings Sittard - Wil Boesten met 'Spiltijd'



PERSBERICHT




In Boekhandel Krings Sittard is op 21 juni aanstaande om 19.30 schrijver Wil Boesten te gast.


Hij wordt geïnterviewd over Spiltijd, zijn recent verschenen eerste roman, door Peter Winkels, onder meer literatuurrecensent van radio L1, waar Spiltijd onlangs werd besproken als Boek van Week.




Wil Boesten werd in 1962 geboren in Schinnen en groeide op in Puth. Hij studeerde in Sittard en Utrecht en belandde via Amsterdam en Den Haag in Dordrecht, zijn huidige woonplaats.


Sinds 1987 werkt hij als literair vertaler uit het Duits - (vertaalde o.a. Joseph Roth, Albert Vigoleis Thelen en Markus Werner) . Afgelopen januari verscheen na enkele jaren schrijven zijn eerste boek van eigen hand bij uitgeverij Augustus in Amsterdam.



Spiltijd is een roman die zich intensief bezighoudt met vraag naar de waarde van geheugen en geschiedenis en naar de betekenis en het belang van schuld.


December 1999, Duitsland. Een nieuwe eeuw staat voor de deur. Bruno Glan, een Poolse joodse man op leeftijd wordt na een brandstichting geconfronteerd met zijn eigen geschiedenis en het lot van zijn hartsvriend van destijds, Roman.


De vraag rijst wat er in het verleden is gebeurd, wat Bruno heeft gedaan en vooral nagelaten. De oude eeuw blijkt voor hem evenmin achter de rug als voor zijn huidige vrienden in Duitsland. En net als zij kan hij niet ontkomen aan de vraag naar schuld.


Ondanks zijn hoge leeftijd gaat hij op onderzoek uit naar zijn eigen rol binnen de gebeurtenissen en raakt verstrikt in een kluwen van elkaar tegensprekende verhalen en geschriften. Uiteindelijk reist hij naar Amsterdam om een dochter van zijn gestorven vriend te spreken en eindelijk duidelijkheid te krijgen.



De pers zei over Spiltijd onder meer:



Ik heb Spiltijd met aandacht en bewondering gelezen. Het is een erg goed boek. ... BERT NATTER


'want dat is het knappe van het boek, het signaleert dingen die nu spelen en legt ook een verbinding met het verleden en het is bovendien ontzettend goed geschreven.[...] Een boeiend spel [...] rondom schuldbesef en de grote Duitse kwestie. ... PETER WINKELS op RADIO L1


Lof is op zijn plaats voor Boestens durf met een roman over zo'n groots onderwerp te debuteren. [...] Met gedegen vakmanschap timmert Boesten zijn verhaal in elkaar. Bruno's bespiegelingen raken de kern van een Duitse zenuw die nog steeds bloot ligt. - DE GROENE AMSTERDAMMER


De verrassende structuur houdt de aandacht gevangen. Boesten hanteert een stijl die om een aandachtige lezer vraagt; Knap weet Boesten de collectieve en persoonlijke geschiedenis[...] door elkaar te vlechten. Daardoor is het een sfeervolle en boeiende roman geworden. - NBDBIBLION


Spiltijd is een boek dat de Europese samenleving diep in een gevoelige zenuw raakt. [...] Daarbij komt dat Boesten weet hoe hij een verhaal moet vertellen en dat doet in een voortreffelijke stijl. - KEES KLOK


21 juni 2007 19.30


Boekhandel Krings, Brandstraat 23, Sittard
tel: 046-4528100



Spiltijd


Wil Boesten


Augustus 2007, 286 blz. €18,90






Geen opmerkingen:

Een reactie posten