vrijdag 25 mei 2007

lezing genealogie te Sittard 31 mei: 'Soldaten van Napoleon'



lezing:

'Soldaten

van

Napoleon'





Geachte genealogen,


onderstaande lezing is een must voor U.




LGOG Kring Sittard organiseert op donderdag 31 mei, in 't Guliks Hoes (Ophoven 1, Sittard) een lezing onder de titel: 'Soldaten van Napoleon'. Spreker zal zijn de bekende streekhistoricus Jean Coenen.



In 1794 werd het zuiden van de huidige provincie Limburg door Franse troepen veroverd en bezet. De lezing 'Soldaten van Napoleon' gaat over de dienstplicht die hier door de Fransen in 1798 werd ingevoerd. Met een officieel woord werd de dienstplicht aangeduid als militaire conscriptie. In de voordracht wordt de nadruk gelegd op archiefbescheiden die betrekking hebben op de conscriptie en die momenteel bewaard worden in het Rijksarchief te Maastricht (RHCL). Waar mogelijk zullen namen en voorbeelden van soldaten uit Sittard en Geleen worden genoemd.



De loopbaan van een aantal soldaten zal worden nagegaan. Daarbij worden ook gegevens gebruikt die gevonden werden in de archieven van de landmacht in Vincennes bij Parijs. De lezing geeft voor genealogen aan waar zij moeten zoeken naar hun voorouders of familieleden die in de tijd van Napoleon meegingen naar Spanje, Polen of Rusland.



Aan het einde van de lezing worden de lotgevallen van een soldaat, later officier, gevolgd in Maastricht, Spanje, Portugal, Polen en Oost-Duitsland. Een afstammeling van deze militair volgde in diens voetsporen de hele route. U krijgt daarbij opnamen te zien van de huidige situatie in die streken.



De lezing die om 20.00 uur begint in het Guliks Hoes (Ophoven 1) is voor iedereen gratis toegankelijk. Voorafgaand aan de lezing vindt van 19.00 tot 19.30 uur de algemene ledenvergadering plaats. Op de agenda staan onder andere: bestuurs- en naamswijziging van de Kring.





Met vriendelijke groet,



Peter Schulpen

secr. LGOG Kring Sittard

(Tel. werk: 046-4778439)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten