dinsdag 8 december 2009

Baaldag voor het Goede Doel

Blik vanuit mijn raam afgelopen februari; de grote boom die jarenlang mijn uitzicht bepaalde werd vorige winter al gekapt, zie de kale stam.

(Voor een grotere weergave klik op de foto.)

 

 

Ik had vandaag een baaldag, dus ik zat thuis. Bij mij achterom zijn sinds kort bouwwerkzaamheden, dus rustig zitten balen is er helaas niet bij.

 

Naar verwachting zal het tot voorjaar of zomer duren. Mijn mooie, wat verlopen maar rustige en groene achterom, met enkele grote bomen, sfeervolle klimops en oude muren van vergane Zittesje glorie, wordt vakkundig naar de knoppen geholpen. Het wordt vervangen door nieuwe appartementen met wellicht een paar jonge boompjes en struikjes, maar vooral veel steen en beton, en achterburen die ik tot nu toe niet had. Of er iets van rust en privacy overblijft moet ik nog zien, maar ik heb de afgelopen 13,5 jaar hier dan ook wel erg luxe gewoond; een oase van rust midden in het centrum van Sittard.

De katten, die altijd heen en weer liepen over de daken van de bergingen en de poort (en zich regelmatig aan heuse 'catfights' te buiten gingen), zullen zich een nieuwe route moeten zoeken over de grond, want een rondje van dak naar dak zit er niet meer in. En ik zal straks door een tweede poort moeten om mijn berging met fiets te bereiken.

 

Dat is dus goed balen. Enfin, ik zat dus een dagje thuis, en prompt ging de telefoon. Een mevrouw van het Rode Kruis met een accent bedankte me voor mijn recente donatie voor de ramp in Azië, en begon een verhaal af te steken. Na twee zinnen brak ik haar af, zei kortaf dat ik geen interesse had en hing op.

Had het zin gehad een discussie aan te gaan? Ik had er geen zin in, maar er waren drie dingen die me stoorden:

1. Zij werkt helemaal niet voor het Rode Kruis, maar voor een call center, en praat dus in eerste instantie haar eigen loon bij elkaar.

2. Ze wil meer geld van me lospeuteren voor het Rode Kruis, maar dat zegt ze niet meteen, ze gaat eerst een verhaal ophangen hoe belangrijk het werk van het Rode Kruis is (alsof ik dat niet weet).

3. Gisteren kreeg ik toevallig een mailtje met de salarissen van de directeuren van diverse goede doelen. De directeur van het Rode Kruis staat op plaats 3 met een inkomen van bijna 2 ton. Er staan nog een paar doelen bij die geregeld geld van mij krijgen. 'Mij' is in dit geval een idealist met iets meer dan minimumloon. Voor de idealisten (?) van onderstaande doelen, inclusief Farah Karimi van vroeger GroenLinks en nu Oxfam-Novib, is dat uiteraard veel te weinig. Idealen zijn mooi, maar ze moeten wel wat opleveren!

 

Bij het lijstje staat maar één naam waarvan ik nog nooit gehoord had, nl. "Woord en Daad", goed voor 125.361 Euro. Welk woord zou verkondigd worden en welke daden zouden daarmee gepaard gaan? Ik weet er wel een: Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

 

Ik baal dus vandaag. Wat zoudt ge denken van iemand die zulke zaken kon neerschrijven zonder te balen?

 

Wouter

___________________

 

 

Organisatie - Directeur - Inkomen:

 

    * Unicef - Henk Franken - EUR 371.459

    * Sanquin - Theo Buunen - EUR 248.000

    * Het Rode Kruis - Cees Breederveld - EUR 198.000

    * Hartstichting - Hans Stam - EUR 181.119

    * Nierstichting - Paul Beerkens - EUR 177.249

    * Kerk in Actie - Haaije Feenstra - EUR 176.000

    * KWF Kankerbestrijding - Ton Hanselaar - EUR 175.135

    * Artsen Zonder Grenzen - Hans van der Weerd - EUR 174.000

    * Prins Bernhard Fonds - Adriana Esmeijer - EUR 160.400

    * Natuurmonumenten - Jan Jaap de Graeff - EUR 154.000

    * Plan Nederland - Tjipke Bergsma - EUR 136.000

    * Wereld Natuur Fonds - Johan van de Gronden - EUR 129.498

    * Cordaid - René Grotenhuis - EUR 128.514

    * Greenpeace - Liesbeth van Tongeren - EUR 126.901

    * Woord en Daad - Jan Luck - EUR 125.361

    * Astmafonds - Michael Rutgers - EUR 125.000

    * Zonnebloem - Marijke van Eek - EUR 122.416

    * Terres des Hommes - Ron van Hulzen - EUR 117.440

    * Amnesty - Eduard Nazarski - EUR 115.955

    * Oxfam/Novib - Farah Karimi - EUR 115.769

    * SOS Kinderdorp - Albert Jaap van Santbrink - EUR 103.164

    * Cliniclowns Nederland - Hans Geels - EUR 94.577

    * Liliane Fonds - Kees van den Broek - EUR 92.016

    * War Child - Mark Vogt - EUR 87.600

 

4 opmerkingen:

 1. Leuk om af en toe een reactie te krijgen op mijn blog, maar graag minder anoniem en graag uitvoeriger. Waarom niet wat? Waarom niet een baaldag nemen, waarom niet de binnenstad dichtbouwen, waarom niet graaien in de subsidie- en donatieruif?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel ik baal van de dodelijke streken die Nierstichtingsdirecteur Paul Beerkens de nierpatienten levert, neem ik geen baaldag. Want iedere baaldag levert weer nieuwe wachtlijstpatienten voor een nieuwe nier op, die vervolgens deze lijst niet overleven.Dat zijn er 200 per jaar.

  De Nierstichting hield de wachlijstpatient niet voor niets buiten haar speerpunten van beleid. Immers een wachtlijstpatient met een nieuwe nier voelt zich al geen patient meer, waardoor de goudstroom opdroogt.


  De nierpatient moet melkkoe blijven, want alleen zo trekken 80.000 vrouwen ieder jaar gewapend met een collectebus en zorglust in de ogen de deuren langs om Beerkens' 4,5 miljoen op te halen. Beloond met een kiekje in het "Puttense Liegertje" en na 10 jaar collecteren met een dubbelverzilverd Nierstichtingslepeltje.Een kinderhand is gauw gevuld, zo zal Beerkens grijnzend denken. Door alle reclame hebben ze niet in de gaten waar al dat geld naar toe gaat.
  Dat geld gaat hoofdzakelijk naar reclamebureaus, Beerkens' oude werk. Van de jaarinkomsten van ca 19 miljoen is dat de helft. Zet U de tv maar aan...of kijkt U de krant maar in. Reclamebureaus gaven hun grote weldoener daar al enkele prijzen voor.
  En de weldoener gaf zichzelf 15.000euro in de maand.
  Desondanks blijft het maar wachtlijstdoden regenen.

  Uit woede daarover heeft een groep (ex-)nierpatienten het Nierpatientencollectief »Nieuwe Nier NU« opgericht. Met maar één doel: wachtlijstpatienten redden.
  Via informatie geven o.a. over door zorgverzekeraars betaalde transplantatie in het buitenland. Dat redde al menig leven.

  Advies: Geef geen cent aan de Nierstichting, maar neem een donorcodicil. Dan verdwijnt er zeker geen geld in verkeerde zakken.

  Namens »Nieuwe Nier NU«
  Job te Pas
  http://nl.youtube.com/nieuweniernu

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom ik baal van het "beleid" van directeur Paul Beerkens van de Nierstichting.

  Er is een groeiend aantal mensen dat van zijn Nierstichting baalt omdat onder de "ontzielende" leiding van Paul Beerkens deze stichting niets wil doen voor haar core-group: de patienten op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Daarvan sterven er ieder jaar weer 200! Geen toevallige verkeersslachtoffers, neen, mensen die uitgebreid zijn onderzocht in ziekenhuizen en zelfs ook nog vaak sponsor zijn van de Nierstichting.

  Paul beerkens, van origine reclameman, gebruikt bijna de helft van het jaarinkomen van de Nierstichting (ca. 19 miljoen) aan reclame.Zet de tv maar aan...of kijk in de krant....
  De reclamewereld gaf haar weldoener al menige prijs.

  En zichzelf gaf hij ook een leuk prijsje: 15.000 euro per MAAND. Als hij daarvoor nu het aantal wachtlijstdoden op NUL wist te zetten.


  Nee, de man gebruikt de nierpatient liever als melkkoe. Deze moet ziek blijven en/of sterven. Daardoor alleen blijft Dagobert Beerkens zwemmen in zijn Bussumse goudpakhuis. Zonder wachtlijstdoden namelijk geen melkkoe. Geassisteerd door een leger van 80.000 vrouwen, die jaarlijks Beerkens'4,5 miljoen euro binnenrammelen met de collectebus.
  Zij worden beloond met een kiekje in het "Nunspeter Liegertje" en na 10 jaar collecteren met een zwaar verzilverd Nierstichtingslepeltje.
  Maar helaas zijn zij stekeblind voor wat er met hun collectegeld gebeurt.


  Daarom werd opgericht Nierpatientencollectief »Nieuwe Nier NU«, voor en door (ex-)nierpatienten. Met slechts éen doel: wachtlijstpatienten redden.
  O.a.via advisering omtrent transplantatie in het buitenland. Keurig betaald door de zorgverzekeraar. Dat redde al menig leven.


  Geef dus geen cent aan de Nierstichting van Pau£ B€€rken$, maar neem een donorcodicil. Dan verdwijnt er geen geld in verkeerde zakken.  Namens »Nieuwe Nier NU«
  Job te Pas
  http://youtube.com/nieuweniernu

  BeantwoordenVerwijderen