donderdag 2 oktober 2008

Greenpeace boekt gentech succes bij Campina (in Duitsland)

 
Op 24 mei 2006 heb ik een pagina op mijn website gezet die opriep om brieven te sturen naar Campina vanwege het voeren van genetisch gemanipuleerde soja uit Argentinië aan Campina koeien. Er is nu een eerste succesje geboekt, met dank aan de Duitse overheid! Als één koe over de dam is....?
 
Wouter
__________________

Greenpeace boekt gentech succes

25 september 2008
Campina go gmo free

Campina go gmo free

 

Amsterdam, Nederland — Het Nederlandse Campina gaat voor haar Duitse zuivelmerk Landliebe alleen nog gentechvrij veevoer gebruiken. Landliebe melk wordt al in oktober gentechvrij, yoghurt en toetjes volgen daarna. De stap is een reactie op de oproep van Greenpeace om gentech te weren uit de hele productieketen.

De Landliebe producten krijgen als een van de eersten het nieuwe label 'Ohne Gentechnik'. Het label is een initiatief van de Duitse overheid om de consument keuze te bieden: met of zonder gentechgewassen.

Voorbeeld voor Nederland
Het label is een goed voorbeeld voor de Nederlandse overheid, die nog niets doet voor de keuzevrijheid van consumenten. Dat kan veranderen. Op donderdag 2 oktober wordt het Algemeen Overleg over Biotechnologie met de ministers Cramer en Verburg voltooid.

Veel politieke partijen maken zich grote zorgen over gentech besmettingen van gangbare en biologisch veevoeders en de verminderde keuzevrijheid van boeren en consumenten. Nu heeft de Tweede Kamer de kans om de Nederlandse regering te verzoeken om net als Duitsland een label voor dierlijke producten te introduceren. Goed voor de consument, goed voor de markt.

Bijkomend milieuvoordeel
Campina wil de Landliebe producten gaan produceren met regionaal geteeld veevoer en zal geen soja meer gebruiken. De alsmaar uitdijende sojateelt is in Zuid-Amerika oorzaak van grootschalige tropische ontbossing. Deze overstap van Landliebe naar Europees veevoer scheelt ongeveer 9.200 ton sojabonen: een akker zo groot als 4.600 voetbalvelden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten