dinsdag 12 juni 2007

AZL-Poen = Koempelpensioen, manifestatie 15 juni te Heerlen

De Actie Mijnwerkerspensioenen m.b.t. de AZL-poen loopt ten einde. Op vrijdag 15 juni vindt om 14.00 uur op het Pancratiusplein in Heerlen een grote slotmanifestatie plaats. Dan zullen de, meer dan 25.000, ingezamelde handtekeningen worden overhandigd aan vertegenwoordigers van Stichting De Weijerhorst, een club die sinds de handel met de ING-bank de AZL-gelden beheert. Wij roepen koempels, nabestaanden, sympathisanten en leden van politieke partijen op om op vrijdag 15 juni massaal op te trekken naar Heerlen om nogmaals duidelijk te maken dat het bittere ernst is!! Het definitieve programma voor vrijdag 15 juni is binnenkort te vinden op www.mijnwerkerspensioenen.nl en www.nederlandsmijnmuseum.nl

 

 

We roepen iedereen op om vrijdagmiddag 15 juni naar Heerlen te komen.

 

Stichting AZL is de uitvoerende organisatie van de pensioenfondsen voor de mijnwerkers in Limburg. Een tijdje geleden werd bekend dat ze de overdracht van de pensioenen aan de ING-Bank verkoopt en daar een bedrag van 65 miljoen Euro voor opstrijkt. De oud-mijnwerkers zijn het daar terecht niet mee eens. De Stichting AZL wil de miljoenen besteden aan "mooie" maar ondoorgrondelijke doelen als een leerstoel voor pensioenen aan de Universiteit van Maastricht. De mijnwerkers voelen zich opnieuw in de steek gelaten. 

 

Het inmiddels opgerichte Actiecomité Mijnwerkerspensioenen voert strijd tegen de plannen van het AZL. In korte tijd werden ruim 25.000 handtekeningen verzameld. Het Actiecomié wordt gevormd door oud-mijnwerkers met steun van o.a. het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, GroenLinks en de SP. Er is een comité van aanbeveling gevormd en ook diverse burgemeesters uit specifieke mijnwerkersgemeenten hebben zich aangesloten. Verschillende gemeenten, waaronder Sittard-Geleen, hebben een motie aangenomen, evenals de Provinciale Staten van Limburg.

In de 70-er jaren van de vorige eeuw voerden de oud-mijnwerkers ook massaal actie tegen hun bijzonder lage pensioenen. Een actie die ertoe leidde dat de pensioenen iets werden verhoogd en geïndexeerd.

Veel mijnwerkers zijn gestorven aan de gevolgen van silicose (stoflongen). De meeste koempels kregen echter nooit en vergoeding van de mijnen voor het feit dat zij het werken in de mijn met hun gezondheid moesten bekopen. In de 90-er jaren van de vorige eeuw werd daarom door de oud-koempels de actie "Ereschuld voor de oud-mijnwerkers" gevoerd. Uiteindelijk kregen zo'n tweeduizend oud-mijnwerkers een silicosevergoeding.

 

De pensioenen zijn nog steeds zeer bescheiden. Groot is daarom de verontwaardiging onder de Limburgse oud-mijnwerkers dat ze weer worden vergeten terwijl er nu gelden beschikbaar komen om hun pensioenen op te trekken.

 

Onder de leus

AZL-POEN IS KOMPELPENSIOEN

heeft het Actiecomité Mijnwerkerspensioenen ruim 25.000 handtekeningen verzameld voor de volgende eisen:

·        Erkenning van het mijnverleden en

·        AZL-miljoenen naar de koempels en hun weduwen.

U kunt de petitie van het Actiecomité met de rechtvaardige eisen nog steeds ondertekenen via www.mijnwerkerspensioenen.nl (button: Handtekeningenactie).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten