woensdag 13 juni 2012

Indianen met Joods dna

 
Dit bericht valt onder de populaire rubriek "curiositeiten". Ook ik werd wel eens voor een indiaan aangezien, vooral toen ik mijn haar heel lang droeg. Max Assinewai zei ook ooit dat hij me op een indiaanse vriend van hem vond lijken (die zelfmoord had gepleegd, dat is dan weer minder). Ook ben ik wel eens voor Jezus aangezien, en dat was toch een jood. Toch heb ik mijn voorouders tot voorbij Karel de Grote uitgezocht, en nog geen indiaans of joods bloed kunnen vinden. Tijd voor een DNA-test misschien?
 
Overigens vind ik één joodse stamouder wel wat mager voor de conclusie dat "sommige Joden die uit Spanje werden verdreven zich vermengden met Mexicaanse indianen". Wetenschappelijk is alleen vastgesteld dat ooit iemand van joodse afkomst een indiaans meisje heeft gepakt. Of was een joodse meisje ooit door een indiaan gepakt? Nou ja, daarom staat dit bericht onder de rubriek "curiositeiten", en niet onder "wetenschap"...
 
Wouter
_______________
 

Indianen met Joods dna 

http://www.niw.nl/indianen-met-joods-dna/ 

Door Redactie

 

Genetici van het Sheba Medical Center hebben ontdekt dat een Indiaanse stam in de Amerikaanse staat Colorado genetische eigenschappen vertoont die teruggaan tot de uitwijzing van de Joden uit Spanje, zo werd vorige week bekendgemaakt.

 

Een van de genetische kenmerken is een unieke mutatie in het dna, het BRCA1-gen, beter bekend als de 'asjkenazische mutatie', die wordt gevonden bij Joden van asjkenazische afkomst en die wordt geassocieerd met, onder andere, een verhoogd risico op borst- en baarmoederkanker.

Het spoor werd ontdekt door professor Jeffrey Weitzler, een expert in de genetica van kanker in Californië. Hij verzamelde dna van Amerikaanse families van Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse origine, die volgens hem kon worden teruggeleid tot Europese Joden. Hij miste een schakel, en vond die bij een groep Mexicaanse indianen die in de afgelopen twee eeuwen vanuit Mexico naar West-Colorado trok.

Uiteindelijk kon dit BRCA1-gen worden teruggevoerd op één gemeenschappelijke voorouder, een Jood die zeshonderd jaar geleden, in de tijd van Columbus vanuit Europa naar Zuid-Amerika emigreerde, de tijd dat de Joden na de Reconquista uit Spanje werden verdreven. Het BRCA1-gen komt voor bij 1,5 procent van de ashkenaziem. De bevindingen van Weitzel bewijzen dat sommige Joden die uit Spanje werden verdreven zich vermengden met Mexicaanse indianen, van wie de nakomelingen later naar het noorden verhuisden. De indianen van Colorado hebben overigens nooit enige neiging vertoond om Joodse culturele gebruiken te adopteren..

1 opmerking:

  1. Nog een ongerijmdheid in dit verhaal, die je bij het NIW niet zou verwachten: het gevonden gen is bekend van ashkenaziem, maar in Spanje woonden toch sefardische joden...?

    BeantwoordenVerwijderen