maandag 18 juli 2011

Stolpersteine eerbetoon aan oorlogsslachtoffers Vaals

Izak Zilversmit, geboren Hengelo, gedeporteerd uit Borne en vermoord in Sobibor.
 
 
Ratna stuurde me een kort berichtje door vanuit haar Google Alert, en bij De Limburger en gemeente Vaals vond ik wat uitgebreidere info. De titel die L1 eraan gaf is wat ongelukkig: bij verre de meeste Nederlandse oorlogsslachtoffers waren Joods, maar de "struikelsteentjes" zijn niet alleen voor Joden bedoeld maar voor alle oorlogsslachtoffers, of anders zeker voor allen die gedeporteerd en vermoord zijn door de nazi's.
 
De eerste steen die in Vaals wordt onthuld is voor Caspar Niessen, weet L1 wel te melden; laat dat nu géén Jood zijn. Op internet is over hem buiten deze aankondiging nog niets te vinden, dus een herdenkingssteentje is zeker op zijn plaats. Ik vind hem alleen in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting:
 

Niessen, C.

Personalia
Achternaam Niessen
Voornamen Caspar Voorletters C.
Titel
Beroep Bankwerker-hand
Geboorteplaats Vaals Geboortedatum 30-10-1911
Overlijdensplaats Kdo. Oranienburg Overlijdensdatum 24-11-1942
Conc. kamp Sachsenhausen te Oranienburg  (meer informatie) 
Gemeente Oranienburg
Land Duitsland
Gedenkboek 2

 
 
6 Stolpersteine lijkt weinig voor Vaals, want het Joods Digitaal Monument geeft liefst 30 resultaten voor woonplaats Vaals.
 
Het project van Gunter Demnig breidt zich gestaag uit; op Wikipedia is zelfs al een lijst van plaatsen met Stolpersteine in Nederland. Daaruit blijkt dat in Limburg Vaals werd voorgegaan door Kerkrade.
 
Wouter
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eerbetoon aan joden in Vaals

In Vaals wordt dinsdag de eerste van 6 zogeheten stolpersteine onthuld.

De stenen zijn een eerbetoon aan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde joodse inwoners. Nabestaanden krijgen zo de kans de herinnering aan hun voorouders levend te houden. De steen die dinsdag in de Lindenstraat wordt onthuld is ter nagedachtenis aan Caspar Niessen.

De stolpersteine zijn gemaakt door een Duitse kunstenaar.

15 juli 2011 13:55
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Gepubliceerd op: 12.07.11 14:30, laatste update: 12.07.11 14:32
Eerste van zes Stolpersteine in Vaals

De eerste 'Stolperstein' van Vaals wordt dinsdag 19 juli gelegd in de Lindenstraat.


Stolpersteine zijn gedenktekens van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen herinneren de voorbijgangers aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een Stolperstein komt in het trottoir te liggen van mensen die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.
De gemeente Vaals heeft mensen in de gelegenheid gesteld de stenen te adopteren. In totaal komen er zes in Vaals te liggen. De eerste is ter nagedachtenis aan Caspar Niessen. Zijn nabestaanden en ook wethouder Jean Vroemen is bij de plaatsing om 15.00 uur aanwezig.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De Vaalser bevolking krijgt de mogelijkheid, Stolpersteine te adopteren!

http://www.vaals.nl/index.php?mediumid=5&pagid=639&stukid=7145

Laatste mogelijkheid; inschrijving stopt per 1 augustus!
De Vaalser bevolking krijgt de mogelijk, Stolpersteine te adopteren!


Struikelstenen, niet om mensen letterlijk te laten struikelen, maar wel met hun hoofd en hart.
Ze moeten de aandacht van de voorbijganger trekken en aanzetten tot nadenken en herinneren.

'Het mooie is wat het project teweegbrengt – plotseling willen buurtbewoners en passanten weten wat er is gebeurd met hun eigen buren', zegt de initiatiefnemer in een interview.

Tegelijkertijd betekent het lezen van de tekst, waarvoor men het hoofd moet buigen, dat men een buiging maakt voor de slachtoffers.

De herinnering moet te ervaren zijn, heel persoonlijk en overal. De kunstenaar ziet de Stolpersteine als een decentraal monument: 'Het zijn kleine monumenten, maar het wordt groot als je er duizenden van ziet'.
Bij de Stolpersteine krijgen alle slachtoffers een eigen monument; door het individuele opschrift is er erkenning voor hun individuele lot. 'Een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is', is het motto van Gunter Demnig, de kunstenaar. Maar dat individuele lot is ook hun gedeelde lot, daarom symboliseert één steen tegelijkertijd de andere slachtoffers van het nationaal-socialisme waarvoor (nog) geen Stolpersteine gelegd zijn.

Gunter Demnig wil het abstracte weten over oorlogsslachtoffers concreet voelbaar maken. Hij wil de slachtoffers weer plaatsen in de buurt waar ze woonden, waar de kinderen op straat speelden en de volwassenen hun buurtpraatjes hielden en de buurtwinkels en kroegen bezochten. Ze stapten uit de deur van dit huis, keken hier uit het raam. Mensen leefden vreedzaam met elkaar en opeens waren sommige huizen leeg… Gunter Demnig brengt de herinnering aan hen terug naar hun woonplek.

De eerste 55 stenen zijn in 1997 gelegd in de Berlijnse wijk Kreuzberg; in 2008 waren er al meer dan 15.000 stenen. De kunstenaar begon zijn project als een kleinschalig conceptueel kunstwerk, maar geheel onverwacht bleken de Stolpersteine velen aan te spreken, waardoor het uitgroeide tot een groots Europees project. Er liggen nu stenen in meer dan 300 dorpen en steden, niet alleen in Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Hongarije, Italië en ook vanuit Nederland zijn er inmiddels verschillende aanvragen. Het zijn herinneringen aan alle slachtoffers van het nazi-regime: Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen, slachtoffers van de euthanasieprogramma's, Jehova's getuigen, dwangarbeiders en politieke slachtoffers.

De stenen zijn kleine betonnen vierkanten van tien bij tien bij tien centimeter. Aan de bovenkant is een messinglaag bevestigd waarin de gegevens met de hand zijn gestanst:

Ze worden door Gunter Demnig zelf geplaatst, hij giet ze in beton en verankert ze in de stoep voor het voormalige woonhuis.

De bevolking van Vaals kan deze Stolpersteine adopteren. Hierdoor krijgen nabestaanden de gelegenheid de herinnering aan hun voorouders levend te houden en te visualiseren. De kosten van het plaatsen van een Stolperstein bedragen € 95,00 en zijn voor rekening van diegene die graag een Stolperstein wil adopteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Desiree Aretz, te bereiken op 043-3068582.
Inschrijving dient te geschieden vóór 1 augustus 2010. daarna is het helaas niet meer mogelijk.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten