woensdag 23 december 2009

Hoe komt het dat het treinverkeer in Nederland bij sneeuwval zo'n puinhoop wordt?

 
Afgelopen maandag stond het in de Metro: de verklaring van het treinendrama bij een vlokje sneeuw. In het weekend heeft het flink gesneeuwd (tot wel 20 centimeter schat ik), maar het drama begon al vorige week donderdag, toen een paar milimeter sneeuwvlokjes het hele treinverkeer ontregelde. Vanaf vandaag pas rijden alle treinen weer redelijk normaal.
 
Wouter
________________
 
http://forum.opeenshadikhet.nl/viewtopic.php?f=7&t=12597&start=140
"In andere landen wat vaker de bezem over de wissels"
Metro Nieuws - 21 december 2009


Hoe komt het dat het treinverkeer in Nederland bij sneeuwval zo'n puinhoop wordt; treinen hebben toch geen last van sneeuw en ijs?
Klopt, maar de wissels wel. Die kunnen niet meer bewegen als er sneeuw en ijs tussen zit.

Maar in sneeuwlanden rijden de treinen toch wel op tijd?
Ja, maar daar halen ze ook de bezem wat vaker over de wissels. Vroeger, toen de spoorsector nog niet in gespecialiseerde bedrijven was opgedeeld, gebeurde dat hier ook. De onderhoudsmedewerkers bevonden zich toen veelal op de stations. Nu moeten zij vaak elders vandaan komen - met de auto. Die heeft wel last van de sneeuw.

Is dat alles?
Nee. Vroeger werden de wissels ook gesmeerd met vet. Dat drijft vocht af (dus ook condens en ijs). Maar toen kwamen de 'onderhoudsvrije' wissels, die geen vet nodig hadden. Sneeuwschuivers heeft Prorail ook niet meer.

En verder?
Is het te druk op het spoor. Onder kostendruk is men het spoor intensiever gaan benutten. Als alles goed gaat, lukt dat, maar er hoeft maar één storing op te treden en de dienstregeling klapt in elkaar.

De antwoorden komen van een vooraanstaand spoorwegingenieur. Hij wil anoniem blijven (Prorail is één van zijn opdrachtgevers).

Metro (met dank aan Pluisje van "Opeenshadikhet" forum)
 

dinsdag 8 december 2009

Baaldag voor het Goede Doel

Blik vanuit mijn raam afgelopen februari; de grote boom die jarenlang mijn uitzicht bepaalde werd vorige winter al gekapt, zie de kale stam.

(Voor een grotere weergave klik op de foto.)

 

 

Ik had vandaag een baaldag, dus ik zat thuis. Bij mij achterom zijn sinds kort bouwwerkzaamheden, dus rustig zitten balen is er helaas niet bij.

 

Naar verwachting zal het tot voorjaar of zomer duren. Mijn mooie, wat verlopen maar rustige en groene achterom, met enkele grote bomen, sfeervolle klimops en oude muren van vergane Zittesje glorie, wordt vakkundig naar de knoppen geholpen. Het wordt vervangen door nieuwe appartementen met wellicht een paar jonge boompjes en struikjes, maar vooral veel steen en beton, en achterburen die ik tot nu toe niet had. Of er iets van rust en privacy overblijft moet ik nog zien, maar ik heb de afgelopen 13,5 jaar hier dan ook wel erg luxe gewoond; een oase van rust midden in het centrum van Sittard.

De katten, die altijd heen en weer liepen over de daken van de bergingen en de poort (en zich regelmatig aan heuse 'catfights' te buiten gingen), zullen zich een nieuwe route moeten zoeken over de grond, want een rondje van dak naar dak zit er niet meer in. En ik zal straks door een tweede poort moeten om mijn berging met fiets te bereiken.

 

Dat is dus goed balen. Enfin, ik zat dus een dagje thuis, en prompt ging de telefoon. Een mevrouw van het Rode Kruis met een accent bedankte me voor mijn recente donatie voor de ramp in Azië, en begon een verhaal af te steken. Na twee zinnen brak ik haar af, zei kortaf dat ik geen interesse had en hing op.

Had het zin gehad een discussie aan te gaan? Ik had er geen zin in, maar er waren drie dingen die me stoorden:

1. Zij werkt helemaal niet voor het Rode Kruis, maar voor een call center, en praat dus in eerste instantie haar eigen loon bij elkaar.

2. Ze wil meer geld van me lospeuteren voor het Rode Kruis, maar dat zegt ze niet meteen, ze gaat eerst een verhaal ophangen hoe belangrijk het werk van het Rode Kruis is (alsof ik dat niet weet).

3. Gisteren kreeg ik toevallig een mailtje met de salarissen van de directeuren van diverse goede doelen. De directeur van het Rode Kruis staat op plaats 3 met een inkomen van bijna 2 ton. Er staan nog een paar doelen bij die geregeld geld van mij krijgen. 'Mij' is in dit geval een idealist met iets meer dan minimumloon. Voor de idealisten (?) van onderstaande doelen, inclusief Farah Karimi van vroeger GroenLinks en nu Oxfam-Novib, is dat uiteraard veel te weinig. Idealen zijn mooi, maar ze moeten wel wat opleveren!

 

Bij het lijstje staat maar één naam waarvan ik nog nooit gehoord had, nl. "Woord en Daad", goed voor 125.361 Euro. Welk woord zou verkondigd worden en welke daden zouden daarmee gepaard gaan? Ik weet er wel een: Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

 

Ik baal dus vandaag. Wat zoudt ge denken van iemand die zulke zaken kon neerschrijven zonder te balen?

 

Wouter

___________________

 

 

Organisatie - Directeur - Inkomen:

 

    * Unicef - Henk Franken - EUR 371.459

    * Sanquin - Theo Buunen - EUR 248.000

    * Het Rode Kruis - Cees Breederveld - EUR 198.000

    * Hartstichting - Hans Stam - EUR 181.119

    * Nierstichting - Paul Beerkens - EUR 177.249

    * Kerk in Actie - Haaije Feenstra - EUR 176.000

    * KWF Kankerbestrijding - Ton Hanselaar - EUR 175.135

    * Artsen Zonder Grenzen - Hans van der Weerd - EUR 174.000

    * Prins Bernhard Fonds - Adriana Esmeijer - EUR 160.400

    * Natuurmonumenten - Jan Jaap de Graeff - EUR 154.000

    * Plan Nederland - Tjipke Bergsma - EUR 136.000

    * Wereld Natuur Fonds - Johan van de Gronden - EUR 129.498

    * Cordaid - René Grotenhuis - EUR 128.514

    * Greenpeace - Liesbeth van Tongeren - EUR 126.901

    * Woord en Daad - Jan Luck - EUR 125.361

    * Astmafonds - Michael Rutgers - EUR 125.000

    * Zonnebloem - Marijke van Eek - EUR 122.416

    * Terres des Hommes - Ron van Hulzen - EUR 117.440

    * Amnesty - Eduard Nazarski - EUR 115.955

    * Oxfam/Novib - Farah Karimi - EUR 115.769

    * SOS Kinderdorp - Albert Jaap van Santbrink - EUR 103.164

    * Cliniclowns Nederland - Hans Geels - EUR 94.577

    * Liliane Fonds - Kees van den Broek - EUR 92.016

    * War Child - Mark Vogt - EUR 87.600