donderdag 25 december 2008

Inloophuis Bie Zefke voor dak- en thuislozen Sittard-Geleen

Kokkerellen Bie Zefke (LD/De Limburger, 4 december 2008)

http://arc.mgl.x-cago.com/vw/article.do?id=DDL-20081206-01002SI007

 

 

Tijdens de kerstdagen besteed ik graag wat aandacht aan de dak- en thuislozen.

 

Het moet in december 1992 geweest zijn, toen de gemeente Sittard in een leegstaand schoolgebouw tegenover het ziekenhuis een tijdelijke nachtopvang wilde creëren voor de plaatselijke daklozen. Onze buurt (ik woonde vlakbij in een studentenhuis op de Walramstraat) was in rep en roer, want men wilde geen verslaafden en ander gespuis hebben rondhangen, en was uiteraard bezorgd om de kinderen die gebruikte drugsspuiten zouden vinden.

Met de Loesje-afdeling Sittard hebben we toen een serie van 6 affiches gemaakt en door de stad geplakt om wat weerwerk te bieden.

 

De texten waren:

 

* Verzet tegen het slaaphuis: wie bezorgt wie slapeloze nachten?

 

* Zwervers, waar maken we ons druk om? Slaap lekker schat.

 - de buurman van Loesje

 

* Pas op: bekrompenheid is ook verslavend!

 

* Een zwerver, is dat zo iemand met oude versleten kleren en een bloemetje op de hoed?

 

* Slaaphuis: kom op mensen, het is bijna kerst

 

* "CDA" - Hier is vast dat Centrum voor Drugs- en Alcoholverslaafden

 - de zwerversvriend van Loesje

(Mijn studentenkamer keek destijds uit op het provinciale kantoor van CDA Limburg.)

 


 

Aan Zefke Mols of de sympatieke Zwiebertje hadden we nog niet eens gedacht bij het bedenken van de teksten, dat had ook iets leuks kunnen opleveren.

 

Enkele jaren later, toen 'De Klup' zich van Loesje had afgescheiden, hebben we nog even een heuse dakloze als lid gehad, Michel Maas. Hij was geen zwerver, want hij had een lapje grond in Guttecoven van zijn zus beschikbaar, waar hij onder de sterrenhemel sliep en al bijna 20 jaar woonde. Hij zwierf wel door de stad op zoek naar bruikbare 'welvaartsresten', en die waren en zijn er zat. Ik heb nog een tafeltje in mijn woonkamer staan dat hij me gaf.

Michel overleed midden jaren '90 in zijn slaap te Guttecoven, waar Anne hem vond. Anne en ik zijn naar zijn begrafenis geweest in Hoensbroek, waar hij in het familiegraf is bijgezet.

 

 

Michel Maas thuis in Guttecoven, geschilderd door Anne.

 

Het slaaphuis is er gelukkig wel gekomen, en de zorgen over overlast bleken ongegrond.

Later kreeg het een definitieve plek aan de stadswal achter de Engelenkampstraat (na ook daar weer buurtverzet overwonnen te hebben). Sinds enkele jaren is er in hartje Sittard ook een inloophuis waar de daklozen overdag terecht kunnen. Verschillende kennissen van mij steken daar als vrijwilliger de handen uit de mouwen.

 

Terwijl ik dit schrijf blijkt de website van inloophuis Bie Zefke, huiskamer voor dak- en thuislozen, offline te zijn, maar ik neem aan dat hij weer terugkomt.

Het inloophuis kan altijd vrijwilligers en giften gebruiken, tel. 4512854.

 

Ik las onlangs in de krant dat de gemeente voornemens is de opvang uit te breiden naar een soort 'Leger des Heils' model zoals in Heerlen.

 

Zefke Mols heeft intussen ook een eigen Hyves gekregen (niet verwant aan het inloophuis): http://zefkemols.hyves.nl/

 

Prettige feestdagen & een vredig 2009!

 

Wouter

 

maandag 22 december 2008

Bronverwijzingen Collectie Habets online

 
  Een rijke bron voor stamboomonderzoek in Zuid-Limburg is nu op internet beschikbaar.
 
____________________
 

Bronverwijzingen Collectie Habets online

 

De 'Collectie Habets' bevat toegangen op familienaam op de oude archieven van Houthem, Klimmen, Meerssen, Oud-Valkenburg, Schin op Geul, Strucht, Ulestraten en Valkenburg in de Landen van Overmaas, en op veel archieven van zuidlimburgse notarissen, aanwezig in het Regionaal Historisch Centrum Limburg en in Rijckheyt.

 

De collectie bestaat uit 5 klappers met ruim 1.200 pagina's gegevens, tussen 1990 en 2002 ten behoeve van stamboom onderzoek verzameld door de heren J. Habets uit Nuth en L. Habets uit Hoensbroek. Daarvan zijn 1.133 pagina?s onlangs als PDF gedigitaliseerd door het Stadsarchief Sittard-Geleen, dat de klappers beheert.

 

Het bestand bevat gegevens van veel families en plaatsen in Zuid-Limburg over de periode circa 1560 tot 1900, met verwijzingen naar de dossier- en aktenummers.

De toegangen zijn op familienaam en op enkele algemene onderwerpen (hoven, kastelen, kerken en diversen), met vermelding van voornamen en vaak partners, kinderen, woonplaatsen en/of andere details. Soms zitten er ook stukjes stamboom tussen met gegevens uit de kerkregisters.

 

Eugene Dubois is bereid gevonden de scans van de Collectie Habets op zijn website 'Genealogie in Limburg' te plaatsen, waar ze voor iedereen vrij te raadplegen zijn:

http://genealogie-limburg.net/index.php/articles/3003

 

Voor de verdere inhoud van de vermelde akten raadplege men zelf de originelen in de betreffende archieven te Maastricht en Heerlen.