woensdag 26 september 2007

Gazastrook vijandelijk gebied

Hieronder een ingezonden brief aan de Limburger.
Hamas heeft Israël eigenlijk al de oorlog verklaard in haar Hamas handvest uit 1988.
 
Deze uitspraak laat toch werkelijk geen ruimte voor twijfel:
 

"There is no solution for the Palestinian question except through Jihad. Initiatives, proposals and international conferences are all a waste of time and vain endeavors."

 
Praten met Hamas...., waarover??
 
 
Wouter
 
**************************
 

Gazastrook vijandelijk gebied

 

Volgens Ad Bloemendaal (De Limburger, 20 september) zal Israël de Palestijnse bevolking in de Gazastrook collectief gaan straffen voor de raketbeschietingen op Israël. Hij haalt de Vierde Geneefse Conventie aan, die collectief straffen verbiedt, en noemt het besluit van Israël de Gazastrook als 'vijandelijk gebied' te beschouwen, een kunstgreep om deze maatregelen toch op te kunnen leggen. Hamas noemde dit een oorlogsverklaring. De werkelijke oorlogsverklaring heeft zij zelf allang gedaan met de voortdurende raketbeschietingen. Toen een raket onlangs meer dan 60 soldaten verwondde noemde Hamas dit een 'overwinning van God', en eerder verklaarde het een spookstad te willen maken van de Israëlische stad Sderot, die bijna dagelijks door raketten wordt getroffen.

 

Eén van de redenen dat Israël tot vermindering van elektriciteitstoevoer heeft besloten, is dat elektriciteit nodig is om de raketten te bouwen. Deze raketten vormen eveneens een vorm van collectief straffen, maar daar had Bloemendaal het niet over. Sinds Israëls terugtrekking uit de Gazastrook zijn de raketbeschietingen toegenomen. De grensovergangen zijn veelvuldig aangevallen door Hamas strijders en Hamas smokkelt op grote schaal wapens vanuit Egypte de Gazastrook in. Er zijn meermaals aanslagen vanuit de Gazastrook verijdeld door het Israëlische leger. De Israëlische controle - en veelvuldige afsluitingen - van de grensovergangen is een gevolg van deze agressie.

 

Israël hoopt door de voornoemde maatregelen een einde te kunnen maken aan de raketbeschietingen op onschuldige burgers in Sderot en andere plaatsen. Of dit zal lukken is zeer de vraag, maar voor de gevolgen moeten in de eerste plaats de Palestijnen die de raketten afschieten en het Hamas bestuur in Gaza verantwoordelijk worden gehouden. Bloemendaal draait oorzaak en gevolg om.

 

 

Ratna Pelle, Nijmegen

 

donderdag 20 september 2007

Stop Fout Vlees - oproep 26 september Tweede Kamer & Vegetarische recepten

Hier een oproep voor mensen die niet hoeven te werken - Daar hoor ik zelf helaas niet meer bij...
 
Van mij mogen ze alle vlees stoppen (behalve dat van Sophie Hilbrand, die is niet fout); ik ben tenslotte al zo'n 25 jaar vegetariër!
 
 
 
"Kip, het meest gemartelde stukje vlees" - Loesje
 
(En dan noemen ze MIJ cynisch?)
 
 
Wouter
 
►☼♪______♀_______ç~♪
 
[stopfoutvlees] Kom aanstaande woensdag 26 september naar de Tweede Kamer!


Beste mensen,

Het is zover! De behandeling van ons burgerinitiatief Stop fout vlees gaat van start!

Volgende week gaat de behandeling van het burgerinitiatief Stop fout vlees van start. De plannen van Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief voor de omschakeling van de bio-industrie zijn afgelopen zomer onderzocht door het Centraal Planbureau en het Natuur- en Milieuplanbureau.
Volgende week woensdag 26 september presenteren zij de onderzoeksresultaten aan commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer. Deze resultaten zijn erg belangrijk voor het verdere behandeltraject. Het wordt dus spannend!
Na woensdag volgt er nog een hoorzitting en een debat in de commissie landbouw en uiteindelijk gaat de gehele kamer over de plannen debateren en stemmen. De data hiervoor zijn nog niet bekend.

Kom woensdag 26 september naar de Tweede Kamer!
Heb je interesse en steun je Stop fout vlees van harte, kom dan woensdag 26 september naar de openbare bijeenkomst van commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer.

10:00 tot ca. 11:30 uur Groen van Prinstererzaal
Gebouw van de Tweede Kamer aan het Plein

Agenda:
1. Aanbieding van het rapport met de doorberekening van het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie en JMA aan de voorzitter van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
2. Presentatie van het rapport door Centraal Planbureau en het Natuur- en Milieuplanbureau

Om 09.30 uur verzamelen we op het plein voor de Tweede kamer bij het standbeeld. Neem je identiteitsbewijs mee!


*Bedankt!*

Namens Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief,

Michiel van Geelen
 
____________________________________________________
 
Stop Vout Vlees heeft ook de nodige vegetarische recepten op hun site staan:

Pompoensoep Bekijk dit recept...

Sambal goreng tempé (veganistisch) Bekijk dit recept...

Mexicaanse bonenschotel Bekijk dit recept...

Avocadosoep van Juriaan Bekijk dit recept...

Hartige scones met roomkaas en zongedroogde tomaat Bekijk dit recept...

Gebakken courgette en aardappels uit de oven, van de Veldkeuken Bekijk dit recept...

Een snelle quiche van De Veldkeuken Bekijk dit recept...

Pètrix's Polonaise, een veganistische mayonaise Bekijk dit recept...

Quinoa volgens Maarten Bekijk dit recept...

Linzensoep Bekijk dit recept...

Pompoensalade met geroosterde uien Bekijk dit recept...

Couscous met courgette Bekijk dit recept...

Knolselderij-maïskoekjes van Pètrix Bekijk dit recept...

Pasta met groente en kaas Bekijk dit recept...

Aubergine spread van Pètrix Bekijk dit recept...

Pastinaak-andijvie stampot met een sausje en salade Bekijk dit recept...

Couscous met garam massalasaus Bekijk dit recept...

Spaanse tortilla a la Linda Bekijk dit recept...

Turksbrood pizza Bekijk dit recept...

Witlofsalade Bekijk dit recept...

Wereldburger Bekijk dit recept...

Boerenkoolschotel Bekijk dit recept...

Erics gevulde courgette Bekijk dit recept...

Curry van Elise Bekijk dit recept...

woensdag 12 september 2007

Tibet-Festival in Valkenberg a/d Geul op 22 september 2007


Hier is het programma voor het Falcon for Tibet Festival op 22 september 2007 te Valkenburg aan de Geul. De opbrengst gaat naar projecten van de stichting YAK ("You Are Kind") in Nepal en Tibet.

Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.



Programma:

Expositie van de kunstenaar Tashi Norbu en Tibet fotograaf Eduard Fievez (7-22 september 2007). De Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu en de Tibetfotograaf Eduard Fievez houden een expositie in het Sport- en Recreatiecentrum de Polfermolen.

Officiële opening expositie (9-9-2007).
De expositie wordt officieel geopend en er is tijd en ruimte voor een hapje en een drankje. Ook kan worden genoten van de expositie. Een speciaal door Tashi Norbu vervaardigd schilderij voor de gemeente Valkenburg aan de Geul valt te bewonderen in het stadhuis.

Tibetdag (22-9-2007).
De Tibetdag vindt plaats in het Sport- en Recreatiecentrum de Polfermolen en duurt van 13.00 uur tot 17.30 uur. Met presentaties van ontwikkelingsorganisaties die actief zijn in Tibet, Films, Tibetaanse zang- en dansgroepen.

Kiosk en het Theo Dorrenplein.
In het centrum vindt een cultureel/muzikaal programma plaats. De knuffelbrigade Mouse Tigers nodigt mensen uit voor een knuffel.

Multiculturele Millenniumdoelenmarkt.
Er is ruimte voor stands voor commerciële en ideële organisaties.
De standjes worden verspreid in en rondom het Sport- en Recreatiecentrum de Polfermolen. De markt loopt van 11.00-17.00 uur. Inschrijven voor een stand is nog mogelijk. Standprijzen tussen € 20,- (ideële organisaties zonder stroomvoorziening) en € 50,- (commerciële stands met stroomvoorziening).

Wandeling.
Er is een wellnesswandeling langs cultuurhistorische en culinaire plekjes van Valkenburg aan de Geul. De wandeling voert langs de deelnemende ondernemers en verbindt de activiteiten met elkaar.

Sponsormaaltijd.
In het restaurant Kilisé is een Aziatische sponsormaaltijd tussen 18.00 uur en 20.00 uur met een kunstveiling met werken van onder meer Tashi Norbu, Eduard Fievez en andere kunstenaars. Prijs incl. avond- concerten: € 50,-. De opbrengst komt ten goede aan de projecten van Stichting YAK in Tibet (renovatie basisschool) en Nepal (drinkwatervoorziening in Majuwa).

Concerten.
In het Openluchttheater zijn er concerten van Loten Namling, Synergy (de band rond Sandib Battarchary), Sylvia van Swieten en Singer-Songwriter Bert Smeets tussen 20.30 uur en 24.00 uur. Entree: voorverkoop € 10,- / avondkassa € 12,50.

Zandmandala (25 september 2007 t/m 09 oktober 2007).
Tashi Norbu en zijn drie broers creëren een unieke zandmandala, waarschijnlijk in het Sport- en Recreatiecentrum de Polfermolen.


De Stichting YAK vertaalt de succesvolle Tibetdag en Tibetweek in Maastricht (2006 en 2007) naar Valkenburg. De reden voor het festival is kennismaking met de rijke Tibetaanse cultuur en fondsenwerving voor de projecten van Stichting YAK. Het festival valt onder een oorlichtingsproject van het NCDO. Dankzij het budget van het NCDO kan het programma in de Polfermolen worden gerealiseerd. Voor het overige is de Stichting YAK op zoek naar aanvullende financiering en sponsoren. Wilt u als ondernemer meer informatie over aantrekkelijke sponsoring van het evenement? Neem vrijblijvend contact op met het secretariaat en laat u verrassen.

Contactadres secretariaat:
Stichting YAK, Langen Akker 3, 6325 CK Berg en Terblijt, 06-13907936.

zaterdag 8 september 2007

Eén Rode Zee is genoeg - Loesje tussen politiek, romantiek en ludiek



Vandaag iets over de geschiedenis van Loesje landelijk, plaatselijk en internationaal.

Loesje in Arnhem

In januari 1990 had ik een brief van Jet uit Arnhem gekregen, die onder meer mijn vragen over het landelijk van Loesje beantwoordde:
Het landelijk had 5 onbetaalde krachten en aantal losvaste medewerkers. Ze hadden een schuld van ƒ 20.000,-. [Ze kregen inkomsten - buiten de contributies van leden en afdelingen - door de verkoop van affiches, briefkaarten, boekjes, buttons, T-shirts en vanaf 1991 de scheurkalender; ook afdelingen konden hun kosten dekken door deze spullen te verkopen.]
Er waren destijds 350 aktieve leden plus 200 bulletinleden; circa 130 afdelingen (niet allemaal aktief), waarvan 1 in België (niet aktief), en 1 in Engeland (pas opgericht). [Vanaf de zomer van 1990 zou Loesje haar vleugels uitslaan over Europa - Oost en West - en de wereld.]

Het landelijk maakte elke maand een serie van 12 affiches. Daar moest wat aktueels en wat sfeervols bij zitten, en het was mooi als de teksten elkaar aanvulden en versterkten. Leden uit het hele land waren welkom om elke maand een weekend naar Arnhem te komen en te brainstormen over de nieuwe teksten en ze te selekteren. Eén van de terugkerende pijnpunten voor de leden uit het land was, dat nadat zij naar huis waren gegaan, de mensen van Arnhem de selektie vaak nog wijzigden, omdat op maandagmorgen de serie dan toch nog niet naar tevredenheid oogde. Of, zoals de critici zeiden, het 'landelijk' na vertrek van die lastige afdelingsleden de democratie kon omzeilen en alsnog hun eigen zin doen. Loesje-democratie was dat wie meer deed voor de vereniging, ook meer invloed had. 'Arnhem' rechtvaardigde zijn handelen met de jarenlange ervaring (enkelen waren nog oprichters van het eerste uur, 1983), de feedback die bij hun in de Postbus binnenkwam, en hun fulltime maar onbetaalde inzet voor Loesje.

Enkele fulltimers wilden er ook een betaalde baan van maken, en richtten later het ideële reklamebureau "Loesje en Partners" op. Bij Loesje zelf kwamen ze niet verder dan vrijstelling van sollicitatieplicht, omdat het geld altijd achter bleef bij de vele ideeën en ambities...

Kringlooppapier

Arnhem beschikte over een eigen kopieerapparaat voor de affiches. Eigenlijk wilden wij als afdeling zelf de affiches bijkopiëren, omdat we in Sittard goedkoper en op kringlooppapier konden kopiëren, maar later ook omdat we niet alle landelijke teksten sterk vonden en wilden plakken. Het landelijk wilde daar niet aan, omdat ze voor eenheid waren en vonden dat alle landelijke teksten geplakt moesten worden. Het kopieerapparaat zou onrendabel worden als niet iedereen meedeed, al boden wij aan een 'solidariteitsbijdrage' te betalen voor het apparaat c.q. de kleine afdelingen die geen eigen kopieermogelijkheden hadden.
Kringlooppapier kwam er niet door omdat sommigen in Arnhem vonden dat Loesje 'helder zwart op wit' moest zijn, en bovendien het kopieerapparaat er sneller van sleet.
Wat mij mede daaraan stak, was dat 'Arnhem' zulke dingen intern bepaalde, zonder het via het Loesje Bulletin met de leden in het land te bespreken...

Afdelingen groot en klein

Kleine afdelingen bestonden vaak uit één of meer scholieren en leunden doorgaans zwaar op het landelijk van Loesje. Grotere afdelingen bestonden vaker uit studenten, en als ze goed draaiden en veel aktiviteiten ontplooiden, namen die wel eens een wat kritischer houding aan ten opzichte van Arnhem. Zo had Utrecht ook een eigen afdelingsblad, Groningen had zich zelfs afgescheiden van Loesje en had als hoofdaktiviteit de publikatie van een kreatief blaadje (De Hunk), en Arnhem lokaal klaagde dat de 'landelijken' zelf zelden mee gingen plakken. (Dit alles uit mijn herinnering van 17 jaar later, dus mijn geheugen kan her of der wat verwarren...)

Loesje was voortgekomen uit de tegenbeweging van de jaren '70 en begin '80, en dan met name uit de kraakbeweging, die naar de smaak van de oprichters van Loesje (en van vele anderen!) een te grimmig en negatief karakter had gekregen. Men zocht aan een Arnhemse keukentafel naar een positievere en ludiekere benadering van de maatschappijkritiek, en zo werd in 1983 Loesje geboren.

De afdeling Sittard zou een politiekere en kritischere koers gaan varen, die zich harder uitsprak tegen politieke en maatschappelijke misstanden, en akties ging voeren tegen C&A, McDonald's* en auto's. Het landelijk was daar - zacht uitgedrukt - niet zo blij mee, want met die tegen-akties had Loesje nu juist willen breken. Toch was óók dat nog een deel van Loesje: zo had Arnhem samen met Dwars (GroenLinkse jongeren) een ludieke Loesje-serie tégen McDonald's gemaakt.

Ecotopia en Loesje Internationaal

De destijds in Sittard gevestigde European Youth Forest Action (EYFA) had al twee Europese bustours en twee ecologische zomerkampen georganiseerd (1988 in Sittard en 1989 de eerste echte Ecotopia in Duitsland), en na de val van het IJzeren Gordijn was de keus voor de volgende Ecotopia in augustus 1990 op Hongarije gevallen. Naast een ecologische praktijk met biologische voedsel (door Kollektief Rampenplan verzorgd), ecologische toiletten (mede door deelnemers zelf te bouwen) en basisdemocratie, waren er tal van workshops en een aantal akties gepland, o.a. tegen de McDonald's in Boedapest. Ook Loesje werd uitgenodigd (misschien was dat zelfs op mijn initiatief), en voor haar was het een ideale gelegenheid om de internationale organisatie van de grond te tillen. Op de bijgaande foto van de Loesje workshop zijn ook Ratna en ik te vinden. We zouden later nog met aktiviteiten van Loesje-Duitsland meedoen, dat helaas nooit goed van de grond is gekomen.


Ecotopia was een leerzame happening, waar ik meerdere pagina's over zou kunnen volschrijven. Behalve de brandende zon op de Hongaarse Puzta, de ellenlange groepsdiscussies om tot consensus te komen, de avonden met kampvuur, gitaar en Palinka, en de open eco-douches, is me bijgebleven hoe we zorgvuldig het afval scheidden, waarna de vuilnisdienst kwam en alles weer bijeen gooide in één vrachtwagen...
Raar was dat tijdens Ecotopia Irak juist Koeweit was binnengevallen, en er al sprake was van een dreigende oorlog, daar de VS en de Arabische buurlanden dit niet over hun kant konden laten gaan.

Kort na Ecotopia bezocht ik een Loesje weekend in Arnhem, waar dit uiteraard ook als affiche-onderwerp ter sprake kwam.

Een Rode Zee is genoeg ('... voor een romantische avond aan het strand') is een mogelijke uitleg van bovenstaand affiche, maar eigenlijk sloeg mijn tekst op de aanstaande Golfoorlog, en dat die dreigde van de Perzische Golf een tweede 'Rode Zee' te maken. De dubbele uitleg is het mooie van de tekst.

Het affiche kwam in de landelijke Loesje-serie van september 1990.

Wouter

(* NB: Ik zocht een anti-McDonald's website om naar te linken, maar wie schetst mijn verbazing? Tegenwoordig schijnt vooral extreem-rechts aktie te voeren tegen de Amerikaanse multinational!)

vrijdag 7 september 2007

De waarheid over 11 september 2001




Zelfs de VPRO maakte vorig jaar korte metten met de 9/11 samenzweringstheorieën van "Loose Change", de omroep die toch bekend staat als open voor afwijkende opinies. Flutkrantjes als de Metro en Spits geven echter ruim baan aan de complotdenkers, niet alleen op hun brievenpagina's maar zelfs aan hun columnisten. Vorig jaar stuurde ik liefst 2 reakties op de onzin van het mens Hemelrijk naar Metro, zie hieronder. Ik weet niet meer of ze allebei geplaatst werden, eentje minstens wel. Momenteel zit een vaag figuur (een popartiest geloof ik) in de Spits weer dezelfde nonsens te verkondigen... >>zucht<<


Metro, 30 augustus 2006
Complot van Hemelrijk

Pamela Hemelrijk schreef dinsdag over de 'oude media' die Pim Fortuyn zwart maakten. Vreemd is hierbij dat de citaten die ze noemt van collega-columnisten zijn, die juist buiten de redactionele verantwoordelijkheid van een krant vallen. Het soort ongenuanceerde tirades dat zij aanhaalt is bij uitstek te vinden op plekken waar geen redactie aan te pas komt en elke gek maar wat kan roepen: inderdaad, in de door haar geroemde 'nieuwe media'. Kijk elk willekeurig internetforum er maar op na. Ook complottheorieën tieren daar welig, niet alleen over 9/11, maar over Kennedy, Dutroux, Katrina, Lewinsky, Lady Di, de Holocaust en Joodse samenzweringen. Serieuze media negeren ze doorgaans, omdat... het serieuze media zijn! Pas als een substantieel aantal mensen er geloof aan gaat hechten, wordt dat op zichzelf nieuwswaardig, en is het niet gek als daar zorg over wordt uitgesproken. Fortuyn is overigens nooit doodgezwegen, die is juist mede dankzij de media-aandacht populair geworden.

Laten we hopen dat de meeste mensen het verschil kennen tussen fictie en realiteit, en complottheorieën niet serieuzer nemen dan de dagelijkse horoscoop. Op mevrouw Hemelrijk zou ik graag de tactiek van het psychiatriseren toepassen: ze is gewoon een beetje paranoïde.


Metro, 11 september 2006
Mysterie van Hemelrijk

Als de redactie van Metro zondagavond Zembla over 9/11 gezien heeft, dan heeft ze zich wellicht de haren uit het hoofd getrokken dat ze Pamela Hemelrijk bijna 2 volle pagina's gaven om haar complottheorieën in Metro te spuien, en dat het te laat was om de maandagkrant nog van de drukkerij terug te roepen.

Zembla maakte korte metten met enkele van de hoofdpunten uit Pamela's enige bron, de video 'Loose Change'. Zo bleek het zeer wel mogelijk dat de Twin Towers door de inslag van de twee vliegtuigen waren ingestort, en dat het Pentagon wel degelijk door het derde vliegtuig werd geraakt.

Bijna grappig is het dat de 'samenzweerders' mensen die de officiële lezing van 9/11 voor min of meer geloofwaardig houden, bespotten als zijnde goedgelovig ("krant-tv-geprogrammeerde robot" ben ik al genoemd), terwijl zijzelf een halfbakken propaganda-video als zoete koek slikken. Er hangt zeker in een onfris luchtje rond het Witte Huis, maar "Loose Change" stinkt uren in de wind!


[De datums zijn die waarop ik mijn brieven naar Metro mailde.]

Wouter